KNMP IGZ eist een origineel recept en geen faxrecept

Array

Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie IGZ eist een origineel recept en geen faxrecept
Vergeleken met de definitie van recept in art. 1 WOG zijn er enige nuances aangebracht in de gegevens die een recept moet bevatten. In de eerste plaats is het `document’ geïntroduceerd. Deze term duidt niet alleen op het traditionele door de voorschrijver ondertekende stuk papier waarop hij informatie over zijn eigen identiteit, de identiteit van de patient en het ter hand te stellen geneesmiddel geeft, maar ook op andere informatiedragers, zoals elektronisch opgestelde en verzonden documenten.

Aan andere informatiedragers dan het traditionele papieren recept wordt de eis gesteld dat het document zodanig is beveiligd dat de voorschrijver die het verzendt, op grond van afspraken met de beoogde ontvanger (de apotheek) wordt herkend als degene met wie zodanige afspraken zijn gemaakt.

Deze eis vervangt de eis dat het recept altijd moet zijn ondertekend door de voorschrijver. De definitie houdt in dat een via een fax verzonden voorschrift tot terhandstelling van een geneesmiddel niet als recept mag worden beschouwd. Een ondertekende fax is niet aan te merken als een document waarvan vaststaat dat het daadwerkelijk afkomstig is van degene die het geneesmiddel heeft voorgeschreven. Daarom eist IGZ bij faxrecepten dat het originele recept ook in bezit van de apotheek is of komt.

Nog beter is om de communicatie via een elektronisch (digitaal) recept te laten verlopen, mits goed beveiligd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen