Meting kwaliteit ouderenzorg onbetrouwbaar! Hebben we nu een probleem?

Array

De algemene ledenvergadering van koepelorganisatie ActiZ vindt van wel. Daar zou inmiddels ‘de pleuris’ zijn uitgebroken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg geeft toe dat het systeem niet werkt en dat de transparantie in de ouderensector in het geding is. De Volkskrant concludeert dat objectief meten van kwaliteit in de ouderenzorg veel lastiger is dan destijds werd voorzien.

Voor een goed begrip, we hebben het hier over de jaarlijkse kwaliteitsmeting verantwoorde zorg die door de instellingen zelf wordt uitgevoerd. Het blijkt ingewikkeld om de metingen in alle huizen op exact dezelfde wijze te laten doen, waardoor cijfers moeilijk te vergelijken zijn. Vragen worden soms verkeerd geïnterpreteerd. En omdat de instellingen de gegevens zelf aanleveren, hebben ze de mogelijkheid om die op te poetsen.

Hebben we nu echt een probleem? Natuurlijk niet! De overheid heeft bedacht dat de kwaliteitsgegevens nodig zijn om “consumenten” [het woord alleen al] in staat te stellen verpleeg- en verzorgingshuizen met elkaar te kunnen vergelijken. Maar waarom zouden mensen die vergelijking moeten maken? Ze moeten er op kunnen vertrouwen dat elke instelling, ook die om de hoek, kwaliteitsvolle zorg biedt. En we hebben de Inspectie voor de Gezondheidszorg om daarop toe te zien.

Heeft de Inspectie daartoe de gegevens van de kwaliteitsmeting nodig? Nee! De Inspectie heeft voldoende instrumenten in handen om ondermaats presterende instellingen in een vroegtijdig stadium op te sporen en aan te pakken.

Tot nu toe presteert de Inspectie voor de Gezondheidszorg echter zelf ondermaats. Het is een ziekenhuisinspectie die onvoldoende begrijpt waar het in verpleeg- en verzorgingshuizen werkelijk om gaat. Het wordt tijd dat het roer omgaat. De ouderenzorg heeft een eigen Inspectie nodig: de Inspectie voor de Ouderenzorg.

 

 

 

 

Recente artikelen