Novartis krijgt goedkeuring voor de Europese registratie van TOBI® Podhaler® voor patiënten met cystic fibrosis

Array

Novartis krijgt goedkeuring voor de Europese registratie van TOBI® Podhaler®, een snelle en eenvoudige therapie die minder belastend is voor patiënten met cystic fibrosis

  • TOBI Podhaler is een nieuwe droog-poederformulering van tobramycine voor de behandeling van een chronische longontsteking als gevolg van Pseudomonas aeruginosa bij patiënten met cystic fibrosis die ouder zijn dan zes jaar.
  • Uit gegevens blijkt dat de nieuwe formulering de toedieningstijd met 72% terugbrengt ten opzichte van TOBI verneveloplossing. De werkzaamheid is hetzelfde gebleven en tegelijkertijd zijn het gebruiksgemak en de patientvriendelijkheid verbeterd.1
  • Cystic fibrosis is een levensbedreigende genetische aandoening die voornamelijk kinderen en jongvolwassenen treft.

    Arnhem, 3 augustus 2011 – TOBI® Podhaler® (tobramycine-inhalatiepoeder), een snelle en gemakkelijke inhalatietherapie1 voor gebruik door patiënten met cystic fibrosis (CF), is in de Europese Unie goedgekeurd als suppressieve behandeling van een chronische longontsteking als gevolg van infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa (Pa) bij patiënten met CF van zes jaar en ouder.

    “Patiënten met CF die lijden aan een chronische Pseudomonas-infectie zijn vaak jong, en hun vermogen om een onafhankelijker leven te leiden is een belangrijke factor bij de keuze voor de meest effectieve behandelingsvorm”, aldus prof. Stuart Elborn, hoogleraar Respiratoire Geneeskunde aan de Queen’s University in Belfast en voorzitter van de European Cystic Fibrosis Society. “Met de goedkeuring voor het gebruik van TOBI Podhaler in Europa is een innovatieve versie van een al bestaande behandeling beschikbaar gekomen waarmee tobramycine gemakkelijker kan worden toegediend en die een positief effect zal hebben op de kwaliteit van leven van patiënten.”

    De Europese goedkeuring is gebaseerd op gegevens waaruit blijkt dat TOBI Podhaler dezelfde werkzaamheid biedt als TOBI® (tobramycine-verneveloplossing), met een vergelijkbaar veiligheidsprofiel.1,2 TOBI is een van de meest gebruikte inhalatie-antibiotica voor Pa-infecties bij CF.3 TOBI Podhaler bevat een unieke droog-poederformulering die is ontwikkeld op basis van de nieuwe PulmoSphere®-technologie om deeltjes te produceren die licht en poreus zijn zodat ze diep in de longen kunnen worden afgegeven.4 Dit betekent dat de behandeling kan worden toegediend via een draagbare, patiëntvriendelijke inhalator, in tegenstelling tot TOBI dat met een vernevelaar wordt toegediend.

0711TOB10957

Novartis Pharma B.V.

Novartis Communicatie Raapopseweg 1
6824 DP Arnhem http://www.novartis.nl

Novartis Pharma B.V.

Novartis Communicatie Raapopseweg 1
6824 DP Arnhem http://www.novartis.nl

Uit gegevens blijkt dat patiënten die TOBI Podhaler gebruiken vijf tot zes minuten nodig hebben om de tobramycine-behandeling te voltooien, terwijl dit met TOBI twintig minuten duurt. Dit komt neer op een vermindering van 72%.1 Behandelingen met vernevelaars duren langer omdat het tijd kost het hulpmiddel in elkaar te zetten en te desinfecteren. Dit is bij TOBI Podhaler niet nodig, evenmin als het koel bewaren en een stroomvoorziening voor het vernevelsysteem. Onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die TOBI Podhaler gebruikten aanzienlijk tevredener waren over hun behandeling dan degenen die TOBI gebruikten.1

Vanwege de complexiteit van de huidige anti-Pa-behandeling zijn de meeste patiënten niet volledig therapietrouw. 5-7 Bovendien maken veel patiënten hun vernevelaars niet goed schoon met als gevolg dat ze vaak verontreinigd zijn.8-10 De inhalator van TOBI Podhaler is wegwerpbaar en de droog-poederformulering verkleint de kans op bacteriële contaminatie.

“TOBI Podhaler is een grote stap voorwaarts voor patiënten met cystic fibrosis en hun families. Dankzij het gebruik van innovatieve technologieën kan een al bestaand geneesmiddel nu sneller en gemakkelijker worden toegediend”, aldus Onno Luimers, CPO & Country Head NL & Northern Europe. “TOBI Podhaler is een belangrijk symbool van onze voortdurende inzet om de kwaliteit van zorg voor patiënten met deze ernstige en potentieel levensbedreigende ziekte te verbeteren.”

Dr. Harry Heijerman, longarts in het CF centrum van het HagaZiekenhuis te Den Haag, geeft aan dat, wetende dat de compliance op natte verneveling van antibiotica die behandelaren voorschrijven in Nederland slechst rond de 50% ligt, de beschikbaarheid van TOBI podhaler als droogpoeder inhalatie de compliance fors zal kunnen verbeteren.

Volgens prof. Harm Tiddens, kinderlongarts in het CF centrum van het Erasmus MC te Rotterdam, wordt met de komst van dit droogpoeder antibioticum de verneveltijd tot een derde teruggebracht. Verder wordt de kans op vernevelaar gerelateerde infecties vermeden.

Cystic fibrosis (CF) is een levensbedreigende genetische aandoening die de interne organen aantast, met name de longen en het spijsverteringsstelsel, door ze te verstoppen met dik, plakkerig slijm. Dit bemoeilijkt de ademhaling en vertering van voedsel. In totaal is wereldwijd bij 70.000 patiënten de diagnose CF gesteld.11 Symptomen ontstaan meestal binnen het eerste levensjaar. Slechts de helft van alle patiënten met CF wordt ouder dan 35 jaar.12 In 90% van de gevallen overlijdt de patiënt als gevolg van een progressieve achteruitgang van de longfunctie, vaak verergerd door een chronische infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa (Pa).13

0711TOB10957

Bron: Novartis Pharma B.V.

Novartis Communicatie Raapopseweg 1
6824 DP Arnhem http://www.novartis.nl

TOBI verneveloplossing werd voor het eerst geïntroduceerd in 1997 en is momenteel goedgekeurd in 46 landen, inclusief de Verenigde Staten en de Europese Unie, voor de behandeling van een Pa-infectie bij patiënten met cystic fibrosis van zes jaar of ouder.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen