Onderzoek naar beste behandeling door hulpverleners traumahelicopter

Array

Dr. Patrick Schober van het VU Medisch Centrum heeft een subsidie van € 150.000 ontvangen van de Hersenstichting. Hij gaat onderzoeken hoe de acute zorg kan worden verbeterd voor patienten met ernstig hersenletsel die kort na het ongeval door het mobiel medisch team van de traumahelicopter worden behandeld.

De vier traumahelicopters die Nederland rijk is, kunnen sinds april jl. ook ’s nachts worden ingezet. Ondanks dergelijke verbeteringen blijft ernstig traumatisch hersenletsel een belangrijke oorzaak voor blijvende invaliditeit en sterfte in de Nederlandse bevolking jonger dan 45 jaar. Per jaar worden 500-700 patienten in het ziekenhuis opgenomen met ernstig traumatisch hersenletsel, meestal als gevolg van een verkeersongeval of val van grote hoogte. Rond tweederde van hen wordt na het ongeval ter plaatse door het mobiel medisch team van een traumahelicopter behandeld, de rest door ambulancepersoneel. Hoe efficienter de behandeling direct na het ongeval verloopt, hoe beter de prognose voor herstel. De hulpverleners noemen dit daarom ook wel ‘het gouden uur’ na het ongeval. Want door de juiste behandeling direct na het ongeval kan verdere hersenschade – die naast de schade door het ongeval kan optreden door bijvoorbeeld gebrekkige doorbloeding of zuurstoftekort – zoveel mogelijk voorkomen worden.

Door dit onderzoek wil Schober meer inzicht krijgen in de beste methoden om de patienten direct na het ongeval te behandelen. De onderzoekers gaan daarom een nieuw registratiesysteem opzetten voor álle patienten met ernstig hersenletsel die behandeld worden door personeel van de traumahelicopter of ambulance. Ze gaan daarbij vooral in kaart brengen hoe het personeel na een ongeval veel voorkomende problemen zoals die met ademhaling en bloedcirculatie behandelt. Met de aldus verkregen gegevens willen de onderzoekers aanbevelingen doen voor de meest effectieve behandelmethoden, en zo de herstelkansen van nieuwe slachtoffers van een ongeval verbeteren.

Meer informatie over dit onderzoeksproject is te vinden op www.brain-protect.nl.

Bron: Hersenstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen