DSM-V Dubbele diagnose schizofrenie en roken

Array

Mijn naam is rob en ik ben getrouwd en heb samen met mijn vrouw twee kinderen. Sinds 2002 is er bij de diagnose schizofrenie vastgesteld. Ik ben mijn hele leven al een verwoed roker geweest. De laatste jaren ben ik verschillende keren opgenomen geweest met een psychose.

Wat mijn opviel is dat veel van mij lotgenoten rookten.
Je hebt roken en roken. Zelf stak ik de ene naar de andere sigaret op waar niemand raar van op keek. Want bijna iedereen deed het. Zelf had ik tijdens het roken geen enkele stop, ik dacht al weer aan de volgende. Mijn hele leven werd beheerst door het roken. Daarbij ging ook mijn gezondheid achteruit. Mijn psychiater had wel verteld dat als je rookt de medicijnen minder werkten maar dat ging het ene oor in en het andere uit.

Mijn rookverslaving ging zover dat er bij mij COPD werd vastgesteld.
Ik ging liever dood als stoppen met roken. Dat destructieve gedrag kwam onder andere door mijn stoornis.
Ik weet dat mensen met schizofrenie een korter leven hebben omdat ze ongezonder leven en vaak veel roken. Roken is een verslaving waar de dood opvolgt. Daar is geen spel tussen te krijgen. Roken is verslavend dat weten we allemaal. Waarom wordt er in de nieuwe DSM-V  voor psychiatrische patienten die verslaafd zijn aan het roken geen nieuwe kader  aangemaakt.

Ik zelf zie het als een dubbele diagnose.
Als je schizofreen bent, en verslaafd aan drank, heb je een dubbele diagnose. Dat geld ook voor drugs. Als je schizofreen bent en rookt dan heb je geen dubbele diagnose. Dit is in mijn ogen complete onzin. Iedere verslaving is destructief voor je geestelijke ontwikkeling. Als schizofrenie samen met een rook verslaving onder een nieuwe DSM-V zal vallen dan krijgen we ook de behandeling om van het roken af te komen.

Als je drinkt en je hebt schizofrenie ( dubbele diagnose) wordt je ook geholpen om van de drank af te blijven.
Dat zou ook zo moeten zijn met het roken. Als deze visuele cirkel  doorbroken zal kunnen worden is er weer een nieuw herstel punt bij dat vele voordelen zal opleveren, zowel voor de patient als voor de samenleving.  Verhoudingsgewijs zitten er bij mensen met schizofrenie veel meer kettingrokers.

Wanneer staat er iemand op van de gezondheidszorg of overheid die het stoppen met roken gaat stimuleren onder psychiatrische patienten ( zonder dwang natuurlijk)

Ingezonden nieuws Anoiksis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen