Richtlijnen ‘Decubitus’ en ‘Smetten’ herzien

Array

V&VN heeft de richtlijnen ‘Decubitus’ en ‘Smetten’ herzien en uitgebracht. Hieraan hebben experts uit de V&VN-afdelingen Wondconsulenten, Dermatologie en Verzorgenden meegewerkt. Naast de richtlijnen zijn er praktijkkaarten en informatiefolders voor patienten ontwikkeld.

Te voorkomen
Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN is blij met deze richtlijnen: “Verpleegkundigen en verzorgenden komen in de dagelijkse verzorging in aanraking met een patient met smetsymptomen. Zij kunnen smetten voorkomen, onderkennen en behandelen. Momenteel is de preventie en behandeling van smetten nog niet voldoende adequaat.” Dat geldt ook voor de preventie en behandeling van doorligwonden (decubitus). Marian Kaljouw: “Decubitus is pijnlijk. De kosten voor decubitusbestrijding zijn hoog, terwijl het veelal te voorkomen is. In alle zorgsectoren komt decubitus voor en vermindert de kwaliteit van leven voor patienten en mantelzorgers. Met de aanbevelingen in deze richtlijnen, de praktijkkaarten en patientenfolders kan de zorg voor zorgvragers worden verbeterd en kunnen de kosten flink omlaag.”

Over Decubitus preventie en behandeling
De richtlijn ‘Decubitus preventie en behandeling’ is herzien op basis van de internationale richtlijn ‘Pressur Ulcer Prevention & Treatment’ (NPUAP& EPUAP, 2009). De aanbevelingen uit de internationale richtlijn zijn zoveel mogelijk overgenomen en soms aangepast aan de Nederlandse situatie. Bij de richtlijn zijn de volgende producten ontwikkeld:

Over Smetten preventie en behandeling
Smetten is een oppervlakkige huidaandoening in de grote huidplooien, die in alle zorgsectoren voorkomt. De richtlijn ‘Smetten(intertrigo) preventie en behandeling’ is herzien. Bij de richtlijn zijn de volgende producten ontwikkeld:

Expertgroep
De expertgroepen bestonden uit verschillende afgevaardigden van verschillende beroepsverenigingen. Twee V&VN-leden zaten de expertgroepen voor, Peter Quataert (lid van V&VN Wondconsulenten) de expertgroep decubitus en Janneke Huizinga (lid van V&VN Dermatologie) de expertgroep ‘smetten’.

De richtlijnen zijn overgenomen door de V&VN-commissie Legitimering Richtlijnen en ter autorisatie aangeboden aan de deelnemende beroeps- en patientenorganisaties.
Deze en andere richtlijnen download je op de pagina van de V&VN-commissie Legitimering Richtlijnen.

Bron: V&VN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen