1,5 miljoen voor onderzoek naar waarnemen en bewegen

Array

Pieter Medendorp van het Donders Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen ontvangt van de European Research Council een Starting Grant van anderhalf miljoen euro. Met deze subsidie gaat hij de komende vijf jaar onderzoek doen naar de koppeling tussen waarnemen (perceptie) en handelen (actie) in dynamische omgevingen.
Als we in beweging zijn, bijvoorbeeld als we sporten, autorijden, naar de kantine lopen, dan veroorzaakt dat juist vanwege de beweging complexe veranderingen in de zintuiglijke (sensorische) en motorische prikkels die het brein ontvangt. Toch blijken onze hersenen prima in staat om deze signalen te integreren en interpreteren:  we hebben een stabiele waarneming van de omgeving, we kennen onze lichaamshouding , en schijnbaar moeiteloos vermijden we obstakels of vangen we een bal in de loop.

Sensomotorische integratie
Hoewel we veel weten over hoe hersenen zintuiglijke en motorische signalen in een statische omgeving verwerken, is er nog weinig bekend over hoe dit proces van sensomotori sche integratie verloopt in het dagelijks leven in omgevingen die continu veranderen. Dat nu gaat  Medendorps team onderzoeken. Met behulp van een combinatie van verschillende technieken  (psychofysica, beeldvormende technieken, computersimulaties en patientstudies) hoopt  Medendorp de neurale berekeningen en de rol van sensorische , motorische en cognitieve signalen  te doorgronden. Uitkomsten van dit onderzoek kunnen in de toekomst belangrijk zijn voor de ontwikkeling van relevalidatieprogramma’s.

bron: RU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen