Met zorg op vakantie

Array

Ook mensen met een zorgvraag willen op vakantie. Voor vakantiegangers die veel zorg nodig hebben, kan dat lastig zijn. Soms zijn er afspraken tussen vakantieparken en zorgaanbieders. Maar er zijn ook zorgorganisaties die zelf een vakantiewoning aanbieden, voor eigen clienten en voor clienten van andere organisaties. Twee daarvan zijn Proteion Sterrenbosch en Frankeland.

Een echtpaar uit Den Helder wilde een weekend naar in het zuiden vanwege familiebezoek en had extra zorg nodig.  Zij waren de eerste tevreden klanten van de onlangs geopende ‘vakantiewoning met zorg’ in Thorn: “We hebben echt genoten in dit mooie vakantieappartement en het fijne contact met het personeel en vinden het zeker voor herhaling vatbaar!”

Proteion Thuis verbouwde een van de aanleunwoningen van het zorgcentrum in Thorn tot vakantiewoning voor gasten met een zorgvraag. Met dit initiatief wil Proteion Sterrebosch mensen met een zorgvraag een ‘makkelijke gelegenheid bieden om vakantie te vieren, waarbij eventuele beperkingen de vakantiepret niet in de weg staan’, aldus de organisatie. Zo is de woning toegankelijk voor rolstoelen en de inrichting is aangepast aan mensen met een beperking: de keuken is bijvoorbeeld in hoogte verstelbaar. Ook kunnen de gasten terecht in het belendende zorgcentrum om gebruik te maken van bijvoorbeeld het restaurant, de kapsalon en het internetcafé.

Rockanje
Een ander soort oplossing biedt Frankeland aan zijn bewoners en aan clienten van andere zorgorganisaties. Vanuit de visie dat ook mensen met een zorgvraag een ‘normaal’ leven moeten kunnen leiden en dat in een ‘normaal’ leven mensen ook op vakantie gaan, is het idee ontstaan om een vakantievilla in te richten voor eigen clienten. Zij vonden een mooie locatie in de voormalige pastorie in Rockanje. Hier kunnen meerdere gasten tegelijk van een vakantie of een dagarrangement genieten, goed verzorgd door een gastvrouw. Met meer of minder zorg van de eigen zorgverlener.

Costa Blanca
Daarnaast heeft Frankeland een landgoed aan de Spaanse Costa Blanca waarop een grote villa staat. Deze villa is voor de iets mobielere client: zo zijn er diverse trapjes op het terrein wat het minder geschikt maakt voor mensen in een rolstoel. Deze vakantievilla wordt bestierd door een koppel vrijwilligers, die als dat nodig is hulp en zorg kunnen inroepen van een Nederlandse verpleegkundige, arts en apotheker in de regio. Deze vrijwilligers verzorgen ook het ophalen /brengen van ouderen van en naar het vliegveld. Daarnaast verzorgen de vrijwilligers diverse uitstapjes in de omgeving. De vakantiegangers kunnen hun eigen begeleider meenemen als zij meer zorg nodig hebben.

Zorglevering
Hoe de zorg verleend wordt, verschilt per vakantiewoning. Sterrenbosch kan de zorg bieden op basis van de indicatie van de gast in overleg met de eigen zorgaanbieder. Ook mensen zonder zorgindicatie kunnen terecht in Thorn; als zij zorg nodig hebben, betalen zij daar zelf voor.

In de Pastorie van Frankeland, krijgen de gasten doorgaans zorg van hun eigen zorgmedewerker. De eerst verantwoordelijke (EVV-er), komt bijvoorbeeld gewoon naar zijn client in Rockanje. Wel zijn er altijd een gastvrouw en een zorgmedewerker aanwezig in de Pastorie. Ook kunnen clienten van Frankeland een dagarrangement boeken in Rockanje.

Kostenneutraal
Proteion Sterrebosch beoogt de vakantiewoning met zorg kostenneutraal te verhuren.
Daarvoor is het zorgcentrum op zoek gegaan naar partners en sponsoren. De Gemeente Maasgouw bleek bereid om, in het kader van de Wmo, een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de vakantiewoning. De vakantiewoning wordt buiten het seizoen ook voor respijtzorg verhuurd. Daarnaast heeft Sterrenbosch enkele andere sponsoren gevonden, die het aanbieden van een aantal diensten mogelijk maken, zoals de VVV Midden Limburg, Kersten Intra Care en de taxi Centrale.

PR
Rob van den Berg, hoofd voedingsdienst van Frankeland lacht als de verslaggever hem vraagt of de vakantiewoning in Rockanje kostendekkend geexploiteerd wordt. “Nee, kostenneutraal zijn de vakantiewoningen niet. Maar wij vinden het heel belangrijk om deze service aan onze clienten te bieden. En via de PR die deze woningen voor de organisatie genereren betaalt het zich wel terug.” De vakantiewoning in Rockanje is de hele zomer en gedurende feestdagen volgeboekt. “Het loopt als een tierelier,” aldus Van den Berg. De woning wordt zeer gewaardeerd. Ook de reacties op de villa in Spanje zijn lovend: in de evaluatie scoort de woning een 9,9.

Winst
De winst van een goede vakantie zit natuurlijk niet alleen in het kostendekkend maken van een vakantiewoning of de PR voor de zorgorganisatie. De ware winst zit in het verhogen van de kwaliteit van leven: iedereen, met of zonder zorgvraag wordt immers blij van een goede vakantie.

Meer informatie
Meer informatie over de vakantiewoning van Protein Sterrebosch in Thorn is te vinden op www.proteion.nl/vakantiewoning.

Over de vakantiewoningen van Frankeland in Rockanje en Spanje is meer informatie te vinden op www.Frankeland.nl/

Voor andere informatie over vakantiewoningen zie ook www.kcwz.nl/dossiers/zorghotels/zorghotels_in_het_buitenland.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen