Zes Veni’s voor Radboudonderzoekers.

Array

De Nederlandse  Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan zes onderzoekers van het UMC  St. Radboud een persoonsgebonden VENI-subsidie van elk 250.000 euro gegeven.

NWO kent deze subsidies twee maal per jaar toe aan talentvolle gepromoveerde onderzoekers, als belangrijke impuls voor hun wetenschappelijke carriere.

Dr. Alexander Hoischen gebruikt Next Generation Sequencing, de meest recente, revolutionaire genoomtechniek, om DNA-variaties te vinden die ernstige miskramen veroorzaken . Naar inzicht in het ontstaan van miskramen verwacht hij hiermee cruciale ontwikkelingsgenen op het spoor te komen.

Dr. Ir. Joost te Riet (Tumorimmunologie) onderzoekt krachten  waaraan witte bloedcellen blootstaan. Het gaat b.v. om mechanische stress, veroorzaakt door bloedstroming. Hij gebruikt voor zijn onderzoek een gecombineerde licht-kracht-microscoop.

Dr. Eva van Rikvoort (Radiologie) leert computers om afwijkingen te ‘zien’ in vierdimensionale beelden van de longen van COPD patienten. Dit om te kunnen voorspellen welke behandeling bij de patient het best werkt. COPD is een ernstige, chronische longziekte.

Dr. Pedro San-Cristobal (Fysiologie) onderzoekt hoe de nieren  betrokken zijn bij het regelen van de bloeddruk. Hij richt zich op de rol van een recent ontdekt transportkanaal voor zout in de nieren.De onderzoeksresultaten kunnen een bijdrage leveren aan de behandeling van hoge bloeddruk.

Dr. Frank van de Veerdonk (Algemene Interne Geneeskunde) besteed de VENI aan onderzoek naar interleukine.

Bron: De Brug Nijmegen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen