Nieuwe therapie slachtoffers seksueel kindermisbruik

Array

Het Instituut voor Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zet virtual reality in bij een nieuwe therapie voor slachtoffers van seksueel kindermisbruik. Bij de behandeling bouwen deelnemers zelf een virtuele wereld.

Herinneringen
Bij de nieuwe therapie ligt de nadruk op het structureren en concretiseren van herinneringen aan het seksueel kindermisbruik. Nieuw is het gebruik van virtual reality voor volwassenen met depressieve of posttraumatische stressklachten die het gevolg zijn van herinneringen aan dit misbruik in hun kindertijd. Het therapiesysteem biedt deelnemers de mogelijkheid om zelf een virtuele wereld op te bouwen.

Effectiviteit
De therapie is grotendeels gebaseerd op effectief bewezen cognitieve gedragstherapie en bestaat uit acht sessies van ongeveer één uur. Voorafgaand aan de therapie is er een meting van de klachten en een één-op-één introductie met de therapie en het therapiesysteem op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hierna doorlopen slachtoffers op vaste momenten gedurende vier weken thuis de therapie. Aan de gratis behandeling is een onderzoek gekoppeld waarbij de effectiviteit van de therapie wordt onderzocht.

Aanmelden
De Erasmus Universiteit zoekt voor de therapie en het onderzoek nog deelnemers. Klik hier voor het volledige persbericht en het mailadres voor aanmelding.

Recente artikelen