Verdeeldheid over inzet Poolse verpleegkundigen

Array

Poolse verpleegkundigen kunnen prima ingezet worden in Nederlandse verpleeghuizen. Dat vindt een nipte meerderheid (51 procent) van de stemmers op de poll. In totaal zijn er 507 stemmen uitgebracht.
De Poolse verpleegkundigen kwamen in opspraak door een uitzending van EenVandaag. Daaruit bleek dat het verpleeghuis Bovenwegen in Zeist het tekort aan vakantiekrachten wist te verhelpen met de inzet van Pools personeel. Zij voeren geen medische handelingen uit, maar slechts verzorgende taken.

Reacties
Onder bewoners van het verpleeghuis bestaat eveneens verdeeldheid. In de uitzending komt naar voren dat sommigen moeite hebben met de taalbarrière, terwijl anderen niets dan lof uiten over de Poolse vervanging. Directeur Bente Schotel haalde vier jaar geleden de eerste Polen naar Nederland en stelt dat het nog altijd prima bevalt. Sinds de uitzending heeft het verpleeghuis geen positieve of negatieve reacties binnen gekregen, laat Eline van Geest, bestuurssecretaris van het verpleeghuis, desgevraagd weten.

Risico’s patientveiligheid
Francis Bolle van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland waarschuwt wel voor risico’s op het gebied van patientveiligheid. Bijvoorbeeld als dementerende bewoners hun klachten niet kunnen uiten tegenover een medewerker die geen Nederlands verstaat. Ook de communicatie tussen de verzorgenden kan problemen opleveren doordat ze elkaar onderling niet begrijpen.

Kamervragen
De reportage leidde tot Kamervragen van Renske Leijten (SP). Zij wilde van de staatssecretaris van VWS weten hoeveel verzorgingshuizen in Nederland gebruikmaken van buitenlandse krachten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Uitzending EenVandaag over Poolse verpleegkundigen
sitestat

Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Bron: Zorgvisie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen