Drie Veni-subsidies voor UMC Utrecht

Array

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie recent gepromoveerde onderzoekers een Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro om gedurende drie jaar ideeen te ontwikkelen en te onderzoeken.

De Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun wetenschappelijke carrière, maar hebben al aangetoond een opvallend talent te bezitten voor het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Een gevaarlijk enzym ontmaskerd
Dr. Coen Maas, Laboratorium voor Klinische Chemie en Haematologie Het bloedenzym Factor XII veroorzaakt enerzijds de vorming van propjes die bloedvaten verstoppen (trombose) en anderzijds ontstekingen. Het onderzoek is er op gericht om uit te zoeken op welke manier Factor XII er voor kan kiezen om enerzijds een bloedstolling of anderzijds een ontsteking te veroorzaken. Met dit inzicht wordt het naar verwachting mogelijk om therapie te ontwikkelen om Factor XII specifiek aan te pakken tijdens trombose, maar ook bij ontstekingsziekten.

Dag-nachtritmes in het hart
Dr. Linda van Laake, Cardiologie
De werking van hart en bloedvaten wisselt sterk gedurende de dag-nachtcyclus. Zelfs losse hartspiercellen in een kweekschaaltje behouden een 24-uursritme. De onderzoekers gebruiken stamcellen om te analyseren hoe dag-nachtritmes zich ontwikkelen in hartspiercellen en het herstel na een hartinfarct beïnvloeden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het UMC Utrecht in samenwerking met het Hubrecht Instituut.

 Hoe bacterien worden vernietigd
Dr. Jovanka Bestebroer, Celbiologie
Bacterien worden door cellen van het immuunsysteem herkend, opgenomen en opgeruimd. De onderzoekers gaan analyseren hoe bacterien in de cel gezien worden om een betere vernietiging op te wekken. Ook zullen ze kijken hoe bacterien dit proces kunnen ontwijken.

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen