‘Weeda moet Maasstad Ziekenhuis niet besturen’

Array

De nieuwe interim-directeur bij het Maasstad Ziekenhuis Peter Weeda moet daar zo snel mogelijk weer weg. Daarvoor pleit de PVV bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Aanleiding is een artikel in de Volkskrant van maandag. Volgens de krant zou Weeda eerder elders ontslagen zijn. De PVV vindt zijn benoeming als opvolger van de opgestapte directeur Paul Smits ”een onzinnige beslissing”. PVV-Kamerlid Karen Gerbrands wil dat Schippers het bestuur van het ziekenhuis, waar 28 mensen zijn overleden die besmet waren met de Klebsiellabacterie, onder toezicht stelt.

Niet te verkopen
Ook de SP-Kamerlid Henk van Gerven is tegen de benoeming van Weeda, die lid was van de raad van toezicht van het ziekenhuis. ”Het is niet te verkopen dat de raad van toezicht uit haar midden een interim-bestuurder aanstelt.”
“Dit wekt de indruk van belangenverstrengeling. Daarnaast wekt het weinig vertrouwen dat een falende toezichthouder een falende bestuurder moet vervangen.”

Gouden handdrukken
Volgens Van Gerven staat Weeda ook bekend als iemand die in het verleden herhaaldelijk gouden handdrukken van enkele tonnen heeft opgestreken, bijvoorbeeld bij het ministerie van Onderwijs en bij Vektis, het onderzoekscentrum voor de zorgverzekeraars.

Van Gerven: ”Het is bijzonder ongepast om na de grote maatschappelijke verontwaardiging over de vertrekpremie van Paul Smits, opnieuw een beruchte graaier aan te stellen. De raad van toezicht lijkt van een andere planeet te komen als ze denkt hiermee het vertrouwen te herwinnen. Met zo’n besmet verleden red je geen besmet ziekenhuis.”

Code
De Volkskrant wijst maandag op de code voor governance in de zorg. Daarin staat dat een lid van de raad van toezicht de eerste drie jaar na het einde van zijn toezichtfunctie niet mag worden benoemd als (interim-) bestuurder. Zo moet belangenverstrengeling worden voorkomen.

Het ziekenhuis laat in de krant weten dat van de code is afgeweken omdat buiten het ziekenhuis geen geschikte kandidaten konden worden gevonden. Weeda zegt een wachttijd van drie jaar wel erg lang te vinden. Volgens hem geldt die passage vooral voor blijvende bestuurders.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen