Penitentiair Psychiatrische Centra leveren verantwoorde zorg

Array

De vijf Penitentiair Psychiatrische Centra in Nederland voldoen aan de normen voor verantwoorde zorg. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar de zorg voor gedetineerde psychiatrische patienten opgenomen in Penitentiair Psychiatrische Centra.

Sinds 2009 beschikken de penitentiaire inrichtingen in Nederland over in totaal vijf Penitentiair Psychiatrische Centra (PPC). Deze centra zijn gevestigd in Amsterdam, Den Haag, Maastricht, Vught en Zwolle. Een PPC biedt psychiatrische zorg aan gedetineerden die om diverse redenen niet binnen de reguliere GGZ behandeld kunnen worden. Met het onderzoek wilde de inspectie zicht krijgen op de wijze waarop psychiatrische zorg voor gedetineerden binnen het PPC gestalte krijgt. Elk centrum werd binnen een half jaar twee keer bezocht.

De inspectie constateerde dat de PPC’s in korte tijd hebben weten te voldoen aan de normen voor verantwoorde zorg. Er resteert nog wel een belangrijk risico voor de kwaliteit van zorg. Gebleken is dat de centra niet de beschikking hebben over een integraal en goed toegankelijk patientendossier. Informatieoverdracht en verantwoording van handelen is zo onvoldoende geborgd.

De inspectie heeft daarom het Ministerie van Veiligheid en Justitie gevraagd om samen met de penitentiaire inrichtingen de positieve ontwikkeling vast te houden en de geconstateerde knelpunten te verbeteren. De inspectie heeft vooral aandacht gevraagd voor de realisatie van een integraal patientendossier en een heldere positie van het PPC in de gehele hulpverleningsketen. Aandacht voor deze zaken is van belang voor de kwaliteit van zorgverlening aan deze kwetsbare patientengroep.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen