Vernieuwde seksuele voorlichting op school noodzakelijk

Array

Ongeveer de helft van de jongeren in Nederland heeft wel eens onveilige seks gehad. Dat blijkt uit het Date en Seks onderzoek dat dit voorjaar is uitgevoerd onder ruim 5000 mannen en vrouwen.  De resultaten worden door Nicolette Kluijver gepresenteerd in een online magazine op www.mijnanticonceptie.nl.

Aangezien onveilige seks vooral bij jongeren voorkomt en er nog jaarlijks 50.000 ongeplande zwangerschappen worden gerapporteerd, is het hoog tijd voor vernieuwing van de voorlichting over anticonceptie. Dat stelt Rob Beerthuizen, gynaecoloog en  directeur van de Stichting Anticonceptie Nederland (SAN), die grote voorstander is van anticonceptie op maat en er een boek over schreef. Naar aanleiding van de resultaten uit het date en seks onderzoek pleit de SAN nu ook voor betere en meer voorlichting op school hierover. Ouders of de huisarts komen vaak niet verder dan een pil, condoom of spiraal met ervaring uit de jaren 60. Inmiddels zijn er veel nieuwe methoden bijgekomen maar is de voorlichting niet verbeterd.

Jongeren van tegenwoordig vergeten in de heat of the moment, of door alcohol, drugs of vergeetachtigheid voorbehoedsmiddelen te gebruiken, zo blijkt uit het recente date en seks onderzoek. Aan de andere kant zijn ze mobiel, bereikbaar en hebben alles binnen handbereik. Daar moeten we met de voorlichting op inspelen om het aantal ongeplande zwangerschappen terug te dringen, aldus Beerthuizen. ? Na 1960 is er zoveel meer ontwikkeld, zoals een hormoonspiraal, een prikpil, pleister of de keuze uit meer dan 30 soorten anticonceptiepillen. Een betere voorlichting  op school is hard nodig. Leraren en ouders zouden kunnen beginnen door zelf eens het internet op te gaan op zoek naar goede voorlichting?.

In de campagne voor het date en seks onderzoek geeft Nicolette Kluijver haar SAFE SEKS tips op www.mijnanticonceptie.nl

 

Safe Seks tips van Nicolette Kluijver:

  • Double Dutch: Pil & Condoom gaan het best samen naar bed.
  • Bang je pil te vergeten? Download de pilreminder op je smartphone via www.mijnanticonceptie.nl. Ben je hem toch vergeten? Neem hem zo snel mogelijk in en kijk op mijnanticonceptie.nl.
  • Vind je het lastig om een condoom om te doen? Oefen dan voordat je een date hebt.
  • Is het toch fout gegaan? Haal dan de morning-afterpil bij de drogist. Hier heb je geen recept voor nodig.

Rob Beerthuizen heeft nog een aantal tips voor GGD?s, leraren en ouders:

  • Haal eerst zelf eens wat meer kennis in huis, bijvoorbeeld via www.anticonceptie-online.nl of de brochures van de Stichting Anticonceptie Nederland
  • Speel in op het gedrag van de jongeren: ze zijn impulsief, vergeetachtig en er is steeds vaker alcohol of drugs in het spel. Voor ieder is er wel een methode op maat te vinden.
  • Jong geleerd is oud gedaan. Laat zien hoe je een condoom altijd even meeneemt als je uitgaat en start de voorlichting nog voor de eerste menstruatie!
  • Vrouwen moeten vooral goed voorbereid zijn, want mannen nemen het niet altijd zo nauw. Eigen verantwoordelijkheid bijbrengen voor voorbehoedsmiddelen, van alle opties op de hoogte zijn, een goed gesprek met de arts, het hoort er allemaal bij.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen