Ziekenhuizen presteren beter met bestuur met een zorgachtergrond

Array

Ziekenhuizen presteren beter als het bestuur bestaat uit artsen dan wanneer managers zonder zorgachtergrond de leiding hebben. Dat schrijft leiderschapsonderzoeker Amanda Goodall van het Duitse Forschungsinstitut zur Zukunft der Arbeit in een discussieartikel dat onlangs verscheen in Social Science & Medicine, meldt de site van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Er is zowel in de politiek als in de gezondheidszorg veel discussie over het hoge managergehalte van ziekenhuizen en het effect daarvan op de kwaliteit. Empirische gegevens over prestaties waren er tot dusver echter maar sporadisch. Om daar verandering in te brengen onderzocht Goodall de Amerikaanse situatie, waar nog maar 235 van de 6500 ziekenhuizen geleid worden door artsen. Het bleek dat ziekenhuizen die de top 100 haalden, disproportioneel vaker geleid werden door artsen. In alle specialisatiegebieden was de gemiddelde IHQ-score (‘Index of Hospital Quality’) significant hoger bij de door artsen geleide ziekenhuizen dan bij ziekenhuizen waarin managers de scepter zwaaiden. Goodall geeft geen inzicht in de reden van de verschillen. De studie is een duidelijke eerste indicatie dat ziekenhuizen beter af zijn al ze geleid worden door mensen met een zorgachtergrond.

Bron: NvTG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen