Anaërobe bacteriën beter te herkennen

Array

Foto: Thinkstock
Gram-positieve anaerobe kokken (GPAC) vormen een specifieke groep bacterien, die voorkomen bij infecties. Ze groeien zonder zuurstof. Het is belangrijk deze bacterien goed te herkennen, om ze met de juiste antibiotica te kunnen bestrijden. Maar dit is gecompliceerder dan werd aangenomen, zo blijkt uit onderzoek van promovenda Linda Veloo.

Met de gebruikelijke analysetechnieken worden de twee meest voorkomende GPAC, Finegoldia magna en Parvimonas micra, correct geïdentificeerd, zo laat het onderzoek van Veloo zien. Maar de Peptoniphilus harei, wordt consequent fout geïdentificeerd als Peptoniphilus asaccharolyticus. Met behulp van meer geavanceerde moleculaire en spectrometrische methodes kan de Peptoniphilus harei wel goed worden geïdentificeerd.

Van de onderzochte GPAC’s heeft de F. magna de hoogste antibioticaresistentie, zo toont Veloo aan. De F. magna is in staat om verschillende virulentiefactoren (ziekteverwekkende stoffen) te produceren en kan onder meer bacteriele vaginose veroorzaken. Veloo concludeert dat het belangrijk is om GPAC’s goed te identificeren, hun rol in infecties te definieren en hun gevoeligheid voor antibiotica te bepalen.

Linda Veloo (Groningen, 1969) studeerde biotechnologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ook na haar promotie blijft Veloo werkzaam als onderzoekster in het UMCG.

Rijksuniversiteit Groningen
Gram-positive anaerobic cocci. Identification and clinical relevance
Datum: 07 september 2011
Promotie: mw. A.C.M. Veloo, 14.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Gram-positive anaerobic cocci. Identification and clinical relevance
Promotor(s): prof.dr. J.E. Degener
Faculteit: Medische Wetenschappen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen