Trajenta® goedgekeurd in Europa voor behandeling van mensen met diabetes type 2

Array

De eenmaal dagelijkse diabetesbehandeling in één doseringssterkte waarvan de dosering voor volwassenen niet hoeft worden aangepast.
Boehringer Ingelheim en Eli Lilly Nederland hebben  van de Europese registratieautoriteit EMA, de European Medicines Agency, toestemming  gekregen om linagliptine (merknaam Trajenta®) binnen de Europese Unie beschikbaar te stellen voor volwassenen met diabetes type 2.

Linagliptine wordt binnen Europa voor volwassen met diabetes type 2 beschikbaar voor gebruik in combinatie met metformine of een combinatie van metformine en sulfonylureum.  Daarnaast wordt het beschikbaar voor gebruik als orale monotherapie ter verlaging van het  bloedsuikergehalte bij volwassenen met diabetes type 2, die onvoldoende zijn gereguleerd met uitsluitend dieet en lichaamsbeweging en geen metformine kunnen verdragen of waarvoor metformine is gecontra-indiceerd ten gevolge van nierinsufficientie.

 

Uitkomsten van medisch onderzoek waaraan 6.000 patienten hebben deelgenomen, laten onder meer een HbA1c verlaging zien van 0,6 tot 0,7% (vergeleken met placebo) en tonen aan dat linagliptine een effectieve behandeling is met een goed verdraagbaar bijwerkingenprofiel.

“In tegenstelling tot andere DPP-4 remmers wordt linagliptine voornamelijk ongemetaboliseerd uitgescheiden via de gal en darmen, waardoor er geen doseringsaanpassing noodzakelijk is voor patienten die lijden aan nierinsufficientie”, aldus prof. Anthony Barnett, emeritus hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Birmingham (UK) en adviserend arts van de ‘Heart of England NHS Foundation Trust’.  “Daarom is linagliptine slechts in één dosering verkrijgbaar, omdat dit altijd de juiste dosering is voor volwassen patienten met diabetes en dat vergemakkelijkt tevens voor artsen het voorschrijven”.

 

Over linagliptine

Linagliptine behoort tot de klasse geneesmiddelen die dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4)-remmers wordt genoemd en is het enige middel binnen deze klasse dat in één doseringssterkte

 

 

 

 

 

 

beschikbaar is, namelijk als 5 mg gecoate tablet, eenmaal daags te gebruiken. Aanpassing van de dosering is niet nodig bij patienten met verminderde lever- of nierfunctie. Linagliptine verhoogt de afgifte van insuline op glucoseafhankelijke wijze, doordat het de hoeveelheid incretine (GLP-1) verhoogt, een stof die de insulinespiegels na de maaltijd en gedurende de dag verhoogt. Door dit mechanisme wordt het bloedsuikergehalte verlaagd. Daarnaast verlaagt linagliptine tevens  de afgifte van glucagon.

 

Over diabetes

Nederland telt ruim 800.000 mensen met diabetes. Daarnaast wordt gesproken over nog eens 200.000 mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn. De ziekte neemt zelfs epidemische vormen aan met een verwachte groei tot 2025 met ruim 30%. Deze forse groei van het aantal diabetespatienten wordt voornamelijk veroorzaakt doordat steeds meer mensen kampen met overgewicht. Zwaarlijvigheid en te weinig lichaamsbeweging zijn de grootste risico’s om diabetes type 2 te ontwikkelen. Er wordt nu al gezegd dat diabetes volksziekte nummer 1 is.

 

Over Boehringer Ingelheim and Eli Lilly

In januari 2011 kondigden Boehringer Ingelheim en Eli Lilly hun wereldwijde samenwerking aan op het gebied van diabetes mellitus.  Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is gericht op de verdere ontwikkeling van vier potentiele geneesmiddelen die zij gezamenlijk in de pijplijn hebben en welke behoren tot de belangrijkste geneesmiddelenklassen ter behandeling van diabetes. Deze samenwerking bundelt de krachten van twee van de belangrijkste farmaceutische bedrijven ter wereld met als doel innovatieve geneesmiddelen voor patienten met diabetes in de toekomst beschikbaar te kunnen blijven stellen.  Meer informatie over dit samenwerkingsverband is te vinden op

www.boehringer-ingelheim.com of www.lilly.com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen