Ere-doctor prof. dr. C.A. Dinarello benoemd tot hoogleraar

Array

Prof. Charles Dinarello, een van ’s werelds grootste wetenschappers op het gebied van ontstekingsreacties, wordt hoogleraar aan het UMC St Radboud. Per 1 september is hij benoemd tot hoogleraar Pathogenese van Inflammatoire Ziekten: de leer van ontstekingen en sterfte die daarbij betrokken is.

Dinarello blijft verbonden aan de University of Colorado School of Medicine en komt enkele maanden per jaar naar Nijmegen om onderwijs te geven aan promovendi en om onderzoek te doen.

Pionier

Charles Dinarello verrichtte pionierswerk met het eiwit interleukine 1 en ontdekte dat boodschappermoleculen (cytokinen) zowel beschermend als schadelijk kunnen werken bij de verstoring van het immuunsysteem. Ook ontdekte hij dat ze een essentiele rol spelen in het ontstaan van vrijwel elke ziekte. Zijn vondsten hebben inmiddels de weg naar de kliniek gevonden en geleid tot baanbrekende behandelingen, onder andere in de reumatologie. Het werk van Dinarello is bekroond met verschillende wetenschappelijke prijzen.

Dinarello is geen onbekende in Nijmegen. Prof. Jos van der Meer en prof. Mihai Netea werken al jarenlang met hem samen. Dinarello was het afgelopen jaar al gasthoogleraar aan het UMC St Radboud en eerder dit jaar werd hij er eredoctor. Samen met de twee Nijmeegse wetenschappers publiceerde hij meer dan 45 wetenschappelijke artikelen over het begrijpen van fysiologische processen en ziekten bij de mens.

Prof. Van der Meer: `De belangrijkste uitdaging in het onderzoek ligt nu bij het achterhalen welke rol de belangrijkste ontstekingsstoffen – de cytokinen – spelen bij verschillende ziekten en of remmen daarvan nuttig is. Niet alleen bij traditionele ziekten zoals reuma, maar ook bij ziekten als suikerziekte en vetzucht. Dit met het uiteindelijke doel te zoeken naar nieuwe interventies voor behandeling.’

Volgens Van der Meer was Dinarello zeer onder de indruk van het onderzoek in Nijmegen, vooral over de manier waarop research en patientenzorg nauw met elkaar verweven zijn. Dat is in Amerika heel anders. Van der Meer ziet uit naar de komst van zijn nieuwe collega. Vanaf november is Dinarello enkele maanden in Nederland. Hij werkt dan bij het Nijmegen Institute for Infection, Inflammation and Immunity.

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen