Anoiksis/Schizofrenie: themamaand ‘anti-stigma’

Array

Themamaand ‘Anti-Stigma’ van Anoiksis, vereniging voor en door mensen met de diagnose schizofrenie.
In de maand september organiseert vereniging Anoiksis een themamaand ‘anti-stigma’: tegen de stigmatisering van mensen met de diagnose schizofrenie. We vragen de mensen in Nederland om even stil te staan bij de misverstanden over deze psychiatrische diagnose.

Er is veel verwarring over wat schizofrenie is. Vereniging Anoiksis pleit sinds haar oprichting voor een nieuwe naam voor de groep van psychische en emotionele symptomen: angst, waangedachten, hallucinaties maar ook apathie en moeite om initiatief te nemen, die reden zijn om iemand de diagnose schizofrenie te geven.

In Nederland hebben meer dan 128.000 mensen de diagnose schizofrenie (multidisciplinaire richtlijn schizofrenie stelt dat 0,8 procent van de bevolking schizofrenie heeft). En vaak verzwijgen zij het omdat openheid over de diagnose eerder afwijzing en uitsluiting veroorzaakt dan dat het iets verklaart en begrip ontlokt.

Uit het INDIGO-onderzoek naar stigmatisering, in Nederland uitgevoerd door kenniscentrum Phrenos, blijkt dat door de diagnose schizofrenie zich 68 procent gehinderd voelt om naar een baan te solliciteren of een opleiding te volgen, 56 procent moeilijk of geen persoonlijke relaties durft te beginnen en 66 procent de noodzaak voelt om de diagnose verborgen te houden.

Vereniging Anoiksis is van mening dat stigmatisering door familie, vrienden en collega’s voornamelijk komt doordat mensen het associeren met ‘gespletenheid van geest’. Maar ook omdat berichtgeving in de media schizofrenie vaak verbindt aan onverklaarbaar gewelddadig gedrag. Terwijl dit zeldzaam is vergeleken met de grote groep die de diagnose krijgt.

Anoiksis is van mening dat de stigmatisering van mensen met schizofrenie minder wordt als er meer bekendheid komt met de diagnose en wat dat betekent voor iemand die het krijgt. Als mensen in hun eigen omgeving op zoek gaan zullen ze iemand kennen met de diagnose schizofrenie.

Anoiksis zal in september de positieve verhalen van het herstellen van schizofrenie verspreiden. Voorbeelden zoals in het boek Meer dan dat… staan dat op 10 oktober verschijnt.

Wat kunt u verwachten van Anoiksis in september:

-Regelmatig nieuwe stellingen en feiten over schizofrenie op www.anoiksis.nl

-Anoiksis-leden die in kranten, bladen en op radio en televisie vertellen wat schizofrenie voor hun betekent.

-Anoiksis doet een onderzoek via www.anoiksis-onderzoek.nl onder haar leden naar ervaringen met stigmatisering.

-Vereniging Anoiksis sluit de themamaand af op 10 oktober, World Mental Health Day, met de presentatie van het boek ‘Meer dan dat…’
Kijk voor meer informatie op www.meerdandatboek.nl

Recente artikelen