Toepassingen van hyaluronzuur bij buikoperaties

Array

Verklevingen in de buik na een operatie of infectie zijn een groot probleem in de chirurgische praktijk. Ze kunnen aanleiding geven tot ernstige problemen zoals darmobstructie, chronische buikklachten, onvruchtbaarheid bij vrouwen en darmletsel bij latere operaties. De preventie van verklevingen is onderwerp van veel onderzoek. Van de middelen die verklevingen moeten tegengaan behoren de middelen op basis van hyaluronzuur tot de bekendste. In diverse experimentele studies deed Kees-Jan Sikkink onderzoek naar verschillende toepassingen van hyaluronzuur tijdens buikoperaties. Daarnaast onderzocht hij het werkingsmechanisme van dit middel. Hyaluronzuur leidt tot reductie van verklevingen. Onder infectieuze omstandigheden was het effect afhankelijk van de toedieningsvorm. Hyaluronzuur bleek ook effectief bij het herstel van buikwanddefecten wanneer het in combinatie met matten werd gebruikt. In een tumormodel kon geen uitgesproken effect op tumorgroei worden aangetoond. Ondanks het feit dat hyaluronzuur verklevingen kan verminderen, lijkt het ideale middel tegen verklevingen nog niet te zijn gevonden en is nader onderzoek noodzakelijk.

Biografie
Kees-Jan Sikkink (Hoensbroek, 1971) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Zijn opleiding tot chirurg vond plaats in Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en Medische Wetenschappen. Na zijn opleiding tot chirurg specialiseerde Sikkink zich tot vaatchirurg aan het VUMC in Amsterdam. Sinds 2007 werkt hij als chirurg in het Orbis medisch Centrum te Sittard en maakt hij nu, na fusie met de Heerlense chirurgen, deel uit van de Maatschap Heelkunde Zuid-Limburg.

Datum: vrijdag 9 september 2011
Tijd: 10:30  LocatieAcademiezaal Aula, Comeniuslaan 2FaculteitFaculteit der Medische WetenschappenPromovendusde heer drs. C.J.J.M. SikkinkPromotorsprof. dr. R.P. BleichrodtCopromotorsdr. H. van Goor, dr. M.M.P.J. ReijnenTitel promotieApplications of hyaluronan in abdominal surgery. An experimental studyBeschrijving

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen