Lichttherapie bij vermoeidheid tijdens chemotherapie

Array

Ernstige vermoeidheid is de meest gerapporteerde klacht tijdens kanker, wordt psychisch en fysiek als slopend ervaren en is de voornaamste reden voor het staken van de behandeling. Het gebruik van een speciale lichttherapielamp, de Litebook Elite, kan de toename van vermoeidheidsklachten tijdens chemotherapie voorkomen. Dit blijkt uit een studie van het Academisch Ziekenhuis te San Diego (USCD) uitgevoerd onder 39 vrouwen met borstkanker, die deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Supportive Care of Cancer is gepubliceerd.

Ernstige vermoeidheid is de meest gerapporteerde klacht van mensen met kanker. De vermoeidheid neemt vervolgens nog eens toe tijdens de chemotherapie en blijft tot maanden nadat de behandeling is afgerond aanhouden. Deze klacht wordt psychisch en fysiek als slopend ervaren en is vaak de reden voor het staken van de behandeling. Er is nog geen eenduidige oplossing voor de vermoeidheidklachten vanwege een veelvoud van factoren die bijdragen zoals een verstoord bioritme, emotionele stress (depressie, angst), pijn en bijwerkingen van medicatie.

Eerdere onderzoeken hebben het positieve effect van lichttherapie bij vermoeidheidsklachten en stemmingsstoornissen, zoals een (winter)depressie aangetoond. Het gerandomiseerde en gecontroleerde studie van het Academisch Ziekenhuis te San Diego (USCD) is het eerste onderzoek naar de invloed van lichttherapie op vermoeidheidsklachten bij vrouwen met borstkanker tijdens chemotherapie.

De studieopzet
39 vrouwen met borstkanker werden verdeeld in twee groepen. 23 vrouwen werd gevraagd dagelijks in de ochtend 30 minuten de Litebook lichttherapielamp te gebruiken gedurende 4 behandelcycli met chemotherapie. De controle groep uit 16 vrouwen, maakte gebruik van een placobolamp. De somatische, affectieve, cognitieve en gedragsmatige manifestaties van vermoeidheid werden beoordeeld aan de hand van een multidimensionale vragenlijst.

De resultaten
Met het gebruik van een lichttherapielamp stabiliseerde de totale vermoeidheidsklachten. In een subanalyse werd tevens een afname van de emotionele vermoeidheidsklachten waargenomen alsmede een toename in kracht en energie. Bij de controle groep verslechterde de situatie.
De onderzoekers zien de mogelijkheid om met lichttherapie de totale vermoeidheidsklachten te stabiliseren of te verbeteren als een substantiele bijdrage in het herstel van de patient.

Bron: Light treatment prevents fatigue in women undergoing chemotherapy for breast cancer, Ancoli-Israel S. et al. Supportive Care in Cancer, september 2011. DOI: 10.1007/s00520-011-1203-z

Over lichttherapie
Lichttherapie komt voor uit de chronobiologie en heeft al doel om via de ogen op positieve wijze de circadiane klok van het lichaam, ofwel het bioritme, te beïnvloeden. Lichttherapie maakt onderdeel uit van de reguliere geneeskunde en wordt aanbevolen in officiele Nederlandse behandelrichtlijnen van artsen. De meeste bekende indicatie van lichttherapie is winterdepressie. Lichttherapie wordt ook ingezet bij o.a. bepaalde slaapproblemen, vermoeidheidsklachten, jetlag, burnout, nacht- en ploegendiensten, niet-seizoensgebonden depressie, depressie tijdens zwangerschap en menopauze. Het gebruik van lichttherapie kent vrijwel geen bijwerkingen.

Bron: Goodlite

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen