NSAID’s vergroten kans op miskraam

Array

Het gebruik van pijnstillers (NSAID’s) in de eerste 30 weken van de zwangerschap verhoogt het risico op een miskraam met een factor 2,4. Dat concluderen Canadese wetenschappers van de Universiteit van Montreal,  de Nationale Zorggids citeert een artikel van de Guardian. 

Het gaat om zogenaamde Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAID’s). Dat zijn ontstekingsremmers die niet tot de groep van de corticosteroïden behoren. Uit eerder Canadees onderzoek bleek dat NSAID’s tot de meest gebruikte medicijnen tijdens de zwangerschap behoren.

Het onderzoek van Hamid Reza Nakhai-Pour e.a., in Canadian Medical Association Journal is een ‘nested’ casecontrolonderzoek. Hierbij werden gegevens van meer dan 50.000 vrouwen in Canada gebruikt. Het ‘Quebec Pregnancy Registry’, dat informatie bevat over alle zwangerschappen in Quebec sinds 1997, werd aan andere databases gekoppeld, waardoor gegevens over (voorgeschreven) medicijngebruik en diagnostiek inzichtelijk zijn gemaakt. Sinds 1997 kwam bij 4705 vrouwen een spontane abortus voor. Van hen gebruikte 7,5 procent (n=352) non-aspirin-NSAID’s. Voor elke vrouw met een miskraam werden tien willekeurig geselecteerde vrouwen met een voldragen zwangerschap als controle uit het register gehaald. Dit waren 47050 zwangeren van wie er 1213 (2,6%) non-aspirin-NSAID’s gebruikten.

Er is geen dosisgerelateerd verband aangetoond. Gebruik van NSAIS.s verhoogt ook het risico op congenitale malformaties, met name septumdefecten. De discussie over het verhoogde risico is echter gebaseerd op weinig onderzoek. In Nederland worden NSAID’s incidenteel voorgeschreven tijdens de eerste helft van de zwangerschap. Helaas zijn veel NSAID’s ook ‘over the counter’ te verkrijgen. Het gebruik daarvan is in het onderzoek van Nakhai-Pour e.a. niet opgenomen.’Ibuprofen en diclofenac zijn bij het brede publiek het meest bekend. Het heeft inmiddels verschillende medische experts toe gebracht zwangere vrouwen hierover te waarschuwen. Volgens hen is paracetamol een goed alternatief.

Bron: de Nationale Zorggids

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen