Chaotisch beleid bedreigt beschikbaarheid geneesmiddelen in Europa

Array

Chaotisch gezondheidsbeleid bedreigt beschikbaarheid geneesmiddelen in Europa

Het FIP-congres is een uitgelezen moment voor landelijke beroepsorganisaties om informatie over de belangrijkste actuele ontwikkelingen uit te wisselen. Met als pijnlijk resultaat dat door een chaotisch gezondheidsbeleid goede farmaceutische zorg overal in Europa wordt bedreigd.

De beroepsorganisaties maken zich grote zorgen over het doorgeschoten inkoopbeleid van geneesmiddelen door de diverse overheden en verzekeraars. Als gevolg hiervan wordt in een aantal landen de betrouwbare toelevering van het juiste geneesmiddel en de continuïteit van de farmaceutische zorg ernstig bedreigd.

“Het middel van de week”
Sturing op de inkoop van geneesmiddelen leidt in een aantal landen tot chaotische taferelen. In Zweden wijst de overheid maandelijks voor de verschillende categorieen geneesmiddelen “het middel van de maand” aan. Al snel bleek dat deze geneesmiddelen halverwege de maand niet meer verkrijgbaar waren. Om dit `op te lossen’ worden nu drie voorkeursmiddelen van de maand aangewezen. Men maakt zich zorgen over de veiligheid van het medicatiegebruik; met name omdat patienten door de wisselende tabletvormen en -kleuren het overzicht kwijtraken.

De situatie in Denemarken is nog absurder: hier wordt op zaterdag de lijst van verplicht af te leveren middelen bekend gemaakt die de maandag daarop van kracht is. Dit leidt wekelijks tot chaotische taferelen in de apotheek. Patienten kunnen de door hen benodigde geneesmiddelen niet krijgen en de apotheek moet wekelijks de complete voorraad screenen en vervangen met alle administratieve sores van dien.

.Apothekers in Duitsland hebben te maken met per zorgverzekeraar wisselende lijsten van geneesmiddelen en teruglopende receptregelvergoeding, in zekere zin vergelijkbaar met de Nederlandse situatie. Maar door de voortdurende veranderingen en beleidswijzigingen hebben apotheken geen enkel zicht op de bedrijfsvoering. Sterker nog, omdat overheid en verzekeraars met terugwerkende kracht ruzien over de hoogte van de apotheektarieven in 2009 hebben apothekers nog altijd geen zicht op de definitieve bedrijfsresultaten voor dat jaar.

Ierse revolutie
De nieuw aangetreden regering van Ierland heeft besloten om op korte termijn de complete gezondheidszorg opnieuw in te richten. Op basis van een internationale vergelijking heeft men bepaald wat het beste model is voor het leveren van goede zorg. Nederland is hierbij aangemerkt als het beste voorbeeld. De Ierse beroepsorganisatie verbaast zich er dan ook over dat dit systeem al weer aan een grote verbouwing toe zou zijn.

Slechte beschikbaarheid bedreigt zorg en veiligheid Ook in Canada en de Verenigde Staten zijn de gevolgen merkbaar. Apothekers aldaar maken zich in toenemende mate zorgen over de verkrijgbaarheid van geneesmiddelen als gevolg van het inkoopbeleid en de concentratie van de productie van geneesmiddelen in landen als India en China. Er bestaat onvoldoende inzicht in welke fabrieken de afzonderlijke generieke geneesmiddelen nog geproduceerd worden.

In voorkomende gevallen is de afhankelijkheid van een enkele leverancier zo ver doorgeschoten, dat als deze leverancier niet produceert en levert er totaal geen alternatief meer beschikbaar is. In diverse gevallen heeft dit al geleid tot de situaties dat noodzakelijke geneesmiddelen wekenlang niet beschikbaar waren met alle onaanvaardbare gevolgen voor de gezondheid en veiligheid van de patienten die deze middelen acuut nodig hebben. Zij pleiten voor een internationale lobby om landelijke en internationale overheden te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen.

Leon Tinke, directeur van de KNMP, valt het op dat in alle landen de overheden een prominente rol bij de inkoop van geneesmiddelen hebben, maar dat ze niet de verantwoordelijkheid nemen voor de beschikbaarheid. “In Nederland zijn de geneesmiddelenprijzen inmiddels op een bodemniveau en nieuwe aanbestedingen leiden nauwelijks nog tot lagere prijzen.” De KNMP zal de gevolgen voor de beschikbaarheid van noodzakelijke middelen bij minister Schippers aankaarten. “Zeker gezien het feit dat de farmaciemarkt in Nederland vanaf 2012 geliberaliseerd is,” aldus Tinke.

Bron: Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen