99gram.nl: eerste online hulp van bewustwording tot behandeling voor meiden met eetproblemen

Array

99gram.nl is dé website voor meiden tussen de 14 en 23 jaar met vragen en zorgen over eten, gewicht en uiterlijk. Aantrekkelijke en betrouwbare informatie, contact met deskundigen en een natuurlijke overgang naar een online behandeling, al dan niet anoniem, biedt deze meiden hulp. Dit kan vanuit hun eigen huis, zonder last van schaamte en op het moment wanneer zij hulp nodig hebben. 99gram.nl is een initiatief van Accare Kinder- en Jeugdpsychiatrie en gaat op 9 september van start.

99gram.nl spreekt de taal van meiden, geeft antwoorden op vragen waar zij mee zitten en biedt hen direct hulp. De website richt zich op meiden die een risico lopen om een eetstoornis te ontwikkelen, maar zich daar niet altijd van bewust zijn. 99gram.nl helpt hen door betrouwbare informatie te geven over eten, gewicht en uiterlijk. Meiden kunnen ook chatten of mailen met deskundigen zoals een dietist en testen doen. Mocht er sprake zijn van een serieus eetprobleem, dan biedt 99gram.nl een online behandeling. Meiden die zich schamen of zich niet bekend willen maken, kunnen de behandeling ook anoniem volgen. In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is de website 99gram.nl de eerste volledige online vorm van hulp van preventie tot behandeling.

 

Regie bij jongere
Deze meiden zijn dagelijks op internet te vinden. Om hen vroegtijdig te bereiken stapt 99gram.nl dus in hún wereld. Op 99gram.nl vinden zij informatie zonder jargon die leuk is om te lezen. De informatie wordt op verschillende manieren aangeboden in de vorm van testen, ervaringsverhalen, informatie van een deskundige of tips. Zodra een jongere start met de online behandeling, bepaalt zij zelf wanneer er contact is met de behandelaar en wanneer ze opdrachten doet of informatie leest. De regie ligt optimaal bij de jongere.

 

Preventie voorkomt leed
In Nederland zoeken dagelijks zo’n half miljoen meiden tussen de 14 en 23 jaar naar antwoorden op vragen over eten, gewicht en uiterlijk. Dit doen zij veelal alleen. Meer dan de helft van hen loopt een substantieel risico een eetstoornis te ontwikkelen. Dat betekent dat er in elke schoolklas 1 of 2 meiden zijn met alleen al het risico op boulimia nervosa.

90% van de meiden die behoren tot de risicogroep voor boulimia nervosa blijft onzichtbaar voor de geestelijke gezondheidszorg en dus verstoken van hulp. Naast psychische en sociale problemen kunnen de lichamelijke gevolgen van een eetstoornis zeer ernstig zijn. Hartklachten, blijvende schade aan organen en tanden en onvruchtbaarheid zijn hier voorbeelden van. Dat deze meiden en de GGZ elkaar niet weten te vinden is erg, want juist bij jongeren is preventie het meest effectief. Klachten nemen in ernst toe als hulp uitblijft. Preventie en vroegtijdige interventie kunnen veel leed voorkomen, alsook hoge ziektekosten. Met dit initiatief toont Accare verantwoordelijkheid voor meiden die langs reguliere wegen niet worden bereikt.

Over Accare
Accare is de gespecialiseerde instelling voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Noord-Nederland. Behandeling bij Accare vindt vooral ambulant plaats op ongeveer 25 locaties in de vier noordelijke provincies. Daarnaast zijn er klinieken in Groningen en Smilde, waar ook de kliniek voor eetstoornissen zich bevindt. In Almere en Smilde is het Accare Centrum voor Eetstoornissen gevestigd.  In totaal zijn circa 11.000 kinderen bij Accare in behandeling.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen