Opmerkelijke actie van vrouwen door bestuur KNOV genegeerd

Array

Het KNOV bestuur heeft het op haar extra ledenvergadering van gisteren, 12 september, te druk met zelf te overleven. Op een chaotische vergadering worden de heldere signalen van actie voerende vrouwen en de verstandige en wijze aanwijzingen van de eigen leden en ereleden als niet ter zake doende opzij gelegd.
De beer is los, het bestuur kiest voor de weg van de minste weerstand en het integrale verloskundige zorg systeem. Op de vergadering wordt getoverd met woorden om het voorstel meer accepteerbaar te maken. Er wordt gesteld dat de minister toch ook al schreef in haar recente brief aan de kamer, dat zij wel weet wat de KNOV voor standpunt inneemt. Hoe bestaat het, de minister bepaalt niet de visie en richting van een democratische beroeps vereniging, de leden bepalen dat, in goed overleg met het bestuur. 70% van de in de praktijk werkzame verloskundigen in ons land is ondernemer in de eerste lijn. Deze professionals zijn geheel of gedeeltelijk in het bezit van een praktijk. De 5% waarnemers en parttimers die ons land telt, verdienen ook daar hun brood daarin als werknemer. De 510 verloskundige praktijken, waar dus 75% van de praktiserende verloskundigen in werken, die ons land rijk is, bedienen samen 84 % van de vrouwen die jaarlijks zwanger zijn, vanaf het vroege begin van de zwangerschap. Het marktaandeel van de verloskundigen is dus erg groot.
Het bestuur gaat bewust mee met de voorstellen van de NVOG, negeert het ondernemerschap van het overgrote deel van haar leden. Dat zal ze flink gaan opbreken. Veel erger is nog het negeren van de vragen en aanwijzingen van vrouwen, de clienten van deze leden ondernemers, die persoonlijke zorg van een zelfgekozen verloskundige of verloskundige praktijk wensen. Vrouwen zijn de groep waar verloskundigen en de verloskundige praktijken en de beroepsorganisatie KNOV het bestaansrecht aan ontleent. De vereniging holt zich uit en verliest haar bestaansrecht totaal.
Vruchtbaarheid, zwangerschap, bevallen en moederen zijn geen ziekte. Vrouwen zullen dan ook zwangerschap, bevalling en moederschap in vol vertrouwen moeten kunnen beleven en ervaren en het proces zien als een normale ‘bijzondere’ levensgebeurtenis. Zij moeten net als hun moeders, overtuigd zijn van het eigen vermogen, een kind spontaan te baren.
Hiervoor staan bevorderd gezond en geluk, nu en in de toekomst.

Recente artikelen