Helft beroertepatiënten voelt zich levenslang ernstig vermoeid

Array

Onderzoek onder beroertepatienten heeft uitgewezen dat de helft drie jaar na de beroerte nog steeds kampt met ernstige vermoeidheid. Deze vermoeidheid is het gevolg van hersenletsel. Zelfs als betrokkenen goed lijken te zijn hersteld van een beroerte houden zij vaak last van vermoeidheid. Veel mensen blijken nog niet op de hoogte van de oorzaken van vermoeidheid, wat men zelf kan doen en welke behandelmogelijkheden er zijn. Terwijl er wel veel behoefte is aan deze informatie en behandeling. Daarom start de Hersenstichting op 26 september a.s. een nieuwe voorlichtingscampagne.

Jaarlijks krijgen naar schatting 130.000 mensen een vorm van hersenletsel door een ongeval of ziekte, zoals een beroerte, een hersentumor of hersenvliesontsteking. De gevolgen zijn groot. Vaak is er sprake van een breuk in de levenslijn; het leven na het hersenletsel is niet meer hetzelfde als ervoor. Betrokkenen houden hun leven lang last van een of meer restverschijnselen. Een van deze veel voorkomende restverschijnselen is vermoeidheid.

Iedereen is wel eens moe. In veel bevolkingsonderzoeken zegt 30 procent van de mannen en de helft van de vrouwen te kampen met vermoeidheid. Deze percentages lijken misschien hoog, onder mensen met een hersenaandoening liggen ze nog hoger. We spreken pas van ‘abnormale’ of ‘pathologische’ vermoeidheid, als de moeheid de dagelijkse bezigheden in de weg zit: iemand kan de gewone dingen niet meer doen of niet meer in hetzelfde tempo als voorheen. Ramon Ahmad vertelt uit eigen ervaring: ‘Als ik vroeger van Den Haag naar Delft ging, dan pakte ik de snelweg. Nu ga ik in gedachten eerst naar Amsterdam, dan helemaal naar Groningen en vervolgens weer terug naar Delft. Dat kost energie en daar zit ‘m die vermoeidheid ook in.’

Een onzichtbare dubbele handicap
Het is nog niet zo lang bekend dat vermoeidheid een apart symptoom van hersenletsel kan zijn. Inmiddels weten we dat vermoeidheid na hersenletsel is als ‘leven met een dubbele handicap’: mensen worden sneller vermoeid dan voorheen én het kost meer tijd om te herstellen van deze vermoeidheid. Wat het soms extra lastig maakt is dat andere mensen deze vermoeidheid niet goed kunnen zien, daardoor is het ook een onzichtbare handicap.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen