Keuzemogelijkheid borstkankerpatiënten bij behandeling van opvliegers

Array

Onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) toont aan dat er naast de in Nederland momenteel gegeven standaardbehandeling nog een tweede behandeling effectief blijkt voor vrouwen die ten gevolge van borstkanker te maken krijgen met menopausale klachten zoals opvliegers. Het grootste voordeel is dat vrouwen die last hebben van de bijwerkingen van het ene medicijn nu een goed werkend alternatief hebben.

Dubbel dubbelblind
Voor het eerst is er een dubbel dubbelblind onderzoek gehouden waarbij twee medicijnen voor vrouwen met overgangsklachten na een behandeling tegen borstkanker met elkaar ̩n met een placebo zijn vergeleken. De resultaten van een onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut РAntoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) werden onlangs gepubliceerd in de gezaghebbende Journal of Clinical Oncology (JCO).

Het gaat om de medicijnen Venlafaxine en Clonidine. Dit eerste medicijn is in de Verenigde Staten wél de standaardbehandeling, terwijl het in Nederland op dit moment niet de standaard is bij de behandeling van vrouwen met opvliegers. De onderzoekers raden dit wel aan, zodat vrouwen die last hebben van de bijwerkingen van de ene behandeling nu ook over een goed werkend alternatief beschikken.

Apotheek
Uniek van het onderzoek is dat het onderzoek alleen mogelijk is dankzij de gezamenlijke apotheek van het NKI-AVL en het Slotervaartziekenhuis. Hier werden capsules gemaakt die er exact hetzelfde uitzagen, maar van inhoud verschilden. Zo wisten zowel de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek als ook de behandelend medisch- en verpleegkundig specialisten niet welk medicijn zij aan de patienten gaven. Deze complexe onderzoeksmethode garandeert betrouwbare onderzoeksresultaten.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen