Aanvullend beleid noodzakelijk voor duurzame inzetbaarheid van werkenden

Array

Een goed preventief beleid dat leidt tot duurzame inzetbaarheid en het verhogen van de arbeidsparticipatie. Daarvoor pleit de NVAB in een mede door de KNMG ondertekende brief aan de Tweede Kamer in reactie op het vitaliteitspakket.

Het vitaliteitspakket dat op 4 juli jongstleden door de Minister aan de Tweede Kamer is gezonden, richt zich op het vergroten van de arbeidsparticipatie en duurzame inzetbaarheid van werkenden.

Zwaar beroep
In de vitaliteitsdiscussie wordt een pleidooi gehouden om mensen met een zwaar beroep te ontzien. In de brief van KNMG en NVAB wordt opgeroepen om maatregelen die zich enkel richten op de definitie van een zwaar beroep te voorkomen. Het is beter om beleid te ontwikkelen waarbij wordt bevorderd dat werknemers in alle beroepsgroepen gezond hun AOW-leeftijd halen. Indien dit niet mogelijk is in een bepaalde beroepsgroep, dan zijn maatregelen nodig om deze belemmeringen weg te nemen of een werkende een nieuwe kans te geven in een ander beroep.

Vroegtijdig signaleren
Het is belangrijk dat mogelijke lichamelijke of fysieke gezondheidsproblemen vroegtijdig worden gesignaleerd. De verdere ontwikkeling en toepassing van instrumenten waarmee de vroegtijdige signalering kan worden bevorderd is van essentieel belang. Alle (potentieel) werkenden in Nederland, ook mensen met een medische beperking, moeten dan ook toegang hebben tot arbeidsgeneeskundige zorg om hun arbeidsparticipatie en duurzame inzetbaarheid te kunnen verhogen.

Preventief beleid
In de brief aan de Tweede Kamer pleiten de ondertekenaars ervoor, inzichten vanuit de medische wereld over de relatie tussen gezonde levensstijl en gezond werken om te zetten in werkbare afspraken in CAO’s. Het doel is om te komen tot een goed preventief beleid dat leidt tot verlenging van duurzame inzetbaarheid en het verhogen van arbeidsparticipatie.

De ondertekenaars stellen een door het kabinet in te stellen TaskForce voor die moet fungeren als denktank en generator van bruikbare ideeen. De TaskForce bestaat uit deskundigen uit medische en gezondheidswetenschappen, arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen met diverse politieke, economische en maatschappelijke achtergronden.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen