Check je gezondheid bij ‘Van Piep tot Stok’

Array

Tentoonstelling over bevolkingsonderzoeken Generation R en ERGO in Het Natuurhistorisch Museum
Bekijk zelf de bloedvaten in je ogen. Leer geluiden van verschillende MRI-scanners herkennen. En kijk wat je ‘loopje’zegt over je gezondheid. Deze en andere activiteiten kunnen bezoekers van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam vanaf vrijdag doen in de tentoonstelling ‘Van Piep tot Stok, jong geleerd, oud gezond!’. De tentoonstelling wordt op donderdag 29 september om 17.15 uur op spectaculaire wijze geopend door de jongste deelnemer (5) aan Generation R en een van de oudste deelnemers (93) aan ERGO.

De tentoonstelling draait om Rotterdamse bevolkingsonderzoeken waaraan grote groepen gezonde mensen meewerken. Zo doen aan Generation R 10.000 Rotterdamse kinderen mee, en wonen in de wijk Ommoord ruim 13.000 45-plussers die meedoen aan ERGO. Door deze mensen regelmatig te onderzoeken en te vragen naar bijvoorbeeld hun voeding en levensstijl en medische gebeurtenissen in hun leven, krijgen wetenschappers van het Erasmus MC een beter beeld van gezondheid en het ontstaan van ziekten. De tentoonstelling belicht verschillende aspecten van de bevolkingsstudies, zoals groei en ontwikkeling, gezond ouder worden, ziektebeelden, geneesmiddelen en de wetenschappelijke methoden van onderzoek. De onderzoekers kijken niet alleen naar medische achtergronden, maar ook naar leefstijl en genetische achtergrond.

Dit is de vijfde tentoonstelling die het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het Erasmus MC samen maken. Het begon met het spraakmakende ‘Plant je voort!’ in 2002. ‘Mensbeeld: kijk naar je eigen’ en ‘Prikkels: Pijn & Pret’ volgden in 2003 en 2005. Vlak voor de Mexicaanse griep uitbrak opende in februari 2009 ‘H5N1 – de evolutie van een griepvirus’. Met ‘Van Piep tot Stok’ richten de beide buren zich weer op een breed publiek dat in gezondheid en biowetenschap geïnteresseerd is. De tentoonstelling is onderdeel van ‘Het Familiealbum’ over bevolkingsonderzoeken en gezondheid in Rotterdam, zie: www.erasmusmc.nl/familiealbum

De tentoonstelling ‘Van Piep tot Stok’ in het Het Natuurhistorisch duurt van 30 september 2011 t/m 25 maart 2012.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen