Amphia organiseert Lintjesregen: wie verdient er een lintje?

Array

Het Amphia Ziekenhuis organiseert de Amphia Lintjesregen. Daarmee wil het ziekenhuis de aandacht vestigen op mensen die een meerwaarde hebben geleverd aan de zorg voor kankerpatienten. Goede zorg gaat immers verder dan medische hulp alleen. Het draait ook om de persoonlijke hulp van een netwerk van mensen om de patient heen. En die hulp wil Amphia belonen. Een op de drie personen in Nederland krijgt te maken met kanker. Iedereen heeft dus wel iemand in zijn omgeving die kanker heeft of had. Onder het motto ‘Kanker verdient niemand. Een lintje wel!’, is het tot 17 oktober 2011 mogelijk om kandidaten voor het Amphia Lintje te nomineren.

Jaarlijks komen er ruim 3.000 kankerpatienten het Amphia Ziekenhuis binnen. Voorzitter Raad van Bestuur, Olof Suttorp: “Oncologie krijgt binnen het ziekenhuis steeds meer gewicht, omdat in onze samenleving een toenemend aantal mensen kanker krijgt. Wij behandelen zeer uiteenlopende vormen van kanker. Iedere vorm van kanker en ook ieder mens vragen om een unieke aanpak. Vanuit verschillende medische disciplines kijken we naar de beste behandeling voor iemand. Maar zorg schiet altijd te kort, zou ik bijna willen zeggen. Ergens stopt onze verantwoordelijkheid. En op al die momenten zijn vrienden, familie, buren zó belangrijk. Ik zie ze als een soort verlengde arm van het ziekenhuis. Uit eigen ervaring weet ik wat het met een patient doet als er mensen in zijn omgeving zijn die extra persoonlijke aandacht geven. Die steun kan zo’n zware tijd verlichten. De omgeving die nét dat stapje extra zet, kan een groot verschil maken voor kankerpatienten.

Oncologisch chirurg, Jan Wijsman, beaamt dit. “Bij de borstkankermaand in oktober en de prostaatkankermaand in november staan primair de ziekte en de patient centraal. En dat is natuurlijk ook ontzettend belangrijk. Maar vergis je niet. Er zit ook veel aan vast voor de omgeving. Ik zie dat dagelijks hier in het ziekenhuis. Deze ziekte trekt ook op hen een wissel. Juist daarom is deze actie zo goed.”
Aanmelden vóór 17 oktober 2011
Wie is die ene vriendin, dat familielid, die buurtbewoner of zorgverlener die nét dat stapje extra zet om het leven van een kankerpatient aangenamer te maken? Iedereen die een relatie heeft met (een kankerpatient van) het Amphia Ziekenhuis kan voor een Amphia Lintje worden voorgedragen. Het aanmelden van kandidaten kan via www.amphia.nl. Ook liggen er inschrijfkaarten op de drie verschillende locaties van het ziekenhuis bij de patientenservicebureaus. Het is belangrijk dat deelnemers goed motiveren waarom hun genomineerde een lintje verdient.
Jury
Een professionele en betrokken jury onder leiding van directeur Zorginnovatie van het Amphia Ziekenhuis, Hans Meij, bepaalt welke genomineerden het afgelopen jaar het grootste verschil maakten. Verder maken oncologisch chirurg Jan Wijsman, internist-oncoloog Olaf Loosveld en longoncologisch verpleegkundige Mirjam Bloemschaat deel uit van de jury.

Uitreiking
De uitreiking van de Amphia Lintjes is op zaterdag 29 oktober 2011 in het Amphia Ziekenhuis, precies een half jaar na de Koninklijke Lintjesregen. In deze periode staat kanker extra in de belangstelling. In oktober is het borstkankermaand (Pink Ribbon) en in november prostaatkankermaand (Blue Ribbon). De Amphia Lintjesregen wordt een jaarlijks terugkerend evenement, omdat kanker en de rol die familie, vrienden en omstanders spelen in het leven van kankerpatienten, blijvend aandacht verdienen.
Amphia Ziekenhuis
Amphia Ziekenhuis is één van de grootste, algemene topklinische ziekenhuizen van Nederland. Naast medische topzorg behoren ook opleiding en onderzoek tot de kerntaken. Ruim 250 medisch specialisten, 4.600 medewerkers en 290 vrijwilligers streven continu naar verbetering van kwaliteit en veiligheid van patientenzorg. Oncologie vormt een zwaartepunt in het zorgaanbod. Eerder dit jaar maakte Borstkankervereniging Nederland (BVN) bekend dat Amphia voor het tweede jaar op rij behoort tot de ziekenhuizen in Nederland met goede borstkankerzorg. Volgens de recent gepubliceerde Ziekenhuis Top 100 2011 van het Algemeen Dagblad bezet het Amphia Ziekenhuis de vierde plek als het gaat om beste ziekenhuizen voor patienten met borstkanker. Daarmee is het ziekenhuis het best presterende ziekenhuis van Zuid-West Nederland op dit gebied.

Recente artikelen