Kortere blootstelling aan besmette kalveren voorkomt overdracht MRSA op mens

Array

Kansen voor bestrijding MRSA in de vleeskalverhouderij
De LA-MRSA–bacterie, een type MRSA afkomstig uit de veeteelt, kan gemakkelijk overgedragen worden aan mensen, maar slechts enkele mensen blijken de bacterie langdurig te dragen, ontdekte onderzoeker Haitske Graveland. Zij onderzocht de LA-MRSA in de vleeskalverhouderij en promoveert op 29 september aan de Universiteit Utrecht.

De bacterie komt veel voor bij mensen die kortstondig contact hebben met MRSA-positieve dieren (maximaal drie uur per dag). Bij de meerderheid van deze mensen is de bacterie binnen 24 uur echter weer verdwenen. Bij kalverhouders die langdurig blootgesteld zijn aan MRSA-positieve dieren en omgeving, is de kans op MRSA-dragerschap gerelateerd aan de frequentie en duur van het directe diercontact. Gedurende perioden zonder diercontact komt MRSA bij de veehouders veel minder vaak voor. Deze snelle daling wijst erop dat de huidige circulerende LA-MRSA-bacterie niet goed gedijt in de meeste mensen.

Antibiotica vergroot risico
“In de vleeskalverhouderij bestaat een direct verband tussen het dragen van LA-MRSA bij mensen en het aantal MRSA-positieve kalveren op het bedrijf”, aldus Graveland. “Kalveren die een groepsbehandeling met antibiotica krijgen, zijn vaker drager van MRSA dan kalveren die geen groepsbehandeling krijgen.

Veel bacterien gaan te gronde onder invloed van antibiotica. MRSA daarentegen is ongevoelig voor de meeste antibiotica, en profiteert vervolgens van de afwezigheid van die andere bacterien. Op bedrijven waar de stallen grondig gereinigd of gedesinfecteerd worden in de leegstandperiode zijn daarentegen minder kalveren besmet met MRSA.”

Beheersing
Blootstelling speelt een zeer grote rol bij LA-MRSA-dragerschap in mensen, maar de meeste mensen blijven dus niet lang besmet. “Deze onderzoeksresultaten bieden perspectieven voor de beheersing van MRSA in de vleeskalverhouderij. Denk bijvoorbeeld aan het terugdringen van het antibioticagebruik bij kalveren en het grondig reinigen en desinfecteren van de stallen in de leegstandperiode”, concludeert Graveland. Deze mogelijkheden worden momenteel in een grootschalige praktijkstudie onderzocht. Daarnaast kan het risico op overdracht van de bacterie op de mens worden teruggebracht door de blootstelling te verminderen.

Achtergrond
Aanvankelijk werd Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) beschouwd als een ziekenhuisbacterie (HA-MRSA). In 2004 werd een specifieke variant van de bacterie voor het eerst waargenomen in de veehouderij (LA-MRSA). Al snel bleek dat LA-MRSA op grote schaal voorkwam bij landbouwhuisdieren, met name varkens en vleeskalveren, maar ook bij mensen die met deze dieren werkten. MRSA veroorzaakt onder andere infecties en ontstekingen. Voor personen die een verminderde weerstand hebben kan de bacterie fataal zijn.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen