Ambulances sneller door KAR

Array

Dankzij een subsidie van de provincie Gelderland zijn de ambulances van de Regionale Ambulance Voorziening Gelderland-Midden voorzien van het zogenaamde KAR systeem. KAR staat voor Korte Afstand Radio. Het is een systeem waarbij verkeersregelinstallaties kunnen worden benvloed door een KAR modem dat in onze ambulances is geplaatst en softwarematig alle verkeersregelinstallaties zijn ingebracht die voorzien zijn van KAR regeltechniek. Het systeem werkt in de ambulances op het moment dat deze met zwaailamp en sirene rijdt. Zonder signalen wordt geen voorrang verkregen, zodat de verkeersregeling niet onnodig wordt verstoord.

KAR werkt met behulp van GPS. Dat wil zeggen dat het systeem via GPS detecteert of een ambulance een verkeersregelinstallatie nadert die is voorzien van KAR. Wanneer de ambulance het betreffende kruispunt met zwaailamp en sirene nadert worden alle verkeerslichten in alle rijrichtingen op groen gezet, zodat een vrije doortocht is gegarandeerd. Dit in tegenstelling tot bussen, die alleen groen licht krijgen in de richting die de bus moet gaan. Dit is in de dienstregeling vastgelegd. Voor ambulances is onvoorspelbaar in welke richting de ambulance gaat, vandaar dat alle rijrichtingen groen krijgen.

Op de meeste kruispunten op wegen die onder de verantwoordelijkheid van de provincie Gelderland vallen zijn de verkeersregelinstallaties uitgerust met KAR, zoals de kruispunten op de Pleijroute, die voor de RAV een belangrijke aanrijroute is. Naast de provincie Gelderland heeft ook de gemeente Ede veel verkeersregelinstallaties in haar gemeente voorzien van KAR.

Door de toepassing van KAR zullen de aanrijtijden in de regio Gelderland-Midden verder kunnen verbeteren. Dat was de intentie van de provincie Gelderland, die er in de afgelopen 3 jaar met behulp van subsidies voor heeft gezorgd dat de prestaties van de ambulancezorg in de provincie Gelderland al aanzienlijk zijn verbeterd. Minstens zo belangrijk is echter, dat door de toepassing van KAR de veiligheid van de weggebruikers en die van de ambulancemedewerkers sterk wordt verbeterd.

bron: Hulpverlening Gelderland Midden

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Ambulances sneller door KAR"

  1. Met verbazing heb ik dit stuk gelezen. Als het waar is wat hier wordt geschreven dan hoeft de Ambulance niet eens door te rijden maar heeft dan genoeg te doen op de bewuste kruispunten waar KAR is geïnstalleerd. Er staat dat als er een Ambulance aan komt rijden alle richtingen groen krijgen……. dus iedereen mag overal doorrijden……
    Ik denk dat er wat anders wordt bedoelt.

    Martijn

Comments are closed.

Recente artikelen