Jongeren met autisme gaan met Smartphone ‘SociaalOpStap’

Array

Dit is een origineel bericht van CED Groep
Vandaag, dinsdag 4 oktober, is de eerste SociaalOpStap-dag na de zomervakantie, inmiddels alweer de 8e van dit jaar. Dit keer vindt de dag plaats bij het Nautilus College te Almere. 36 jongeren met autisme gaan die dag aan de slag met de website www.sociaalopstap.nl Dit doen zij samen met 36 vrijwilligers van KPN. Dit jaar gaan totaal 450 jongeren met autisme op 15 scholen werken met de gratis Android applicatie. De jongeren kunnen vervolgens op een PC of Smartphone zelf sociale stappenplannen maken voor eigen gebruik.

Docenten, ouders en leerlingen zijn blij met de gratis Android Applicatie die jongeren kan helpen om in lastige sociale situaties de juiste stappen te zetten. De CED-Groep, het Landelijk Netwerk Autisme en het KPN Mooiste Contact Fonds hebben de handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken. Het project SociaalOpStap (SOS) won eerder dit jaar een bijzondere prijs: de IPON stimuleringsaward. Een waardering dat SOS zich onderscheidt in innovatie, kwaliteit en originaliteit. Door steeds meer bekendheid te geven aan SOS hopen we zoveel mogelijk jongeren te kunnen bereiken, zodat zij aan e slag kunnen met de gratis website!

Iemand gedag zeggen als je ergens binnenkomt, jezelf voorstellen als je in gesprek raakt, een praatje maken tijdens een feestje of iemand troosten als hij verdriet heeft. Voor de meeste mensen zijn dit vanzelfsprekende handelingen. Je hoeft er niet echt bij na te denken; het gaat bijna vanzelf. Maar dit geldt niet voor iedereen. Want hoe maak je bijvoorbeeld een praatje, als je moeilijk kunt spreken? En hoe troost je iemand, als je niet weet wat troosten is? Voor veel mensen met een beperking of handicap zijn sociale situaties erg ingewikkeld. Vooral voor mensen met een autisme spectrum stoornis. Zij hebben steun aan sociale verhalen waarin de context van een situatie wordt uitgelegd en aan sociale stappenplannen die stap voor stap laten zien wat zij in een bepaalde situatie kunnen doen.

Tijdens de SociaalOpStap-dag van 4 oktober, bekijken jongeren met autisme, samen met vrijwilligers van KPN, de website www.sociaalopstap.nl De vrijwilligers leren de jongeren omgaan met de website, de gratis Smartphone en de applicatie. De website is gratis toegankelijk en daardoor kan iedereen hier goed gebruik van maken. Om op school regelmatig aandacht te kunnen besteden aan de website, is er ook een gratis lespakket beschikbaar en een Begeleidingsdraaiboek voor Stage en Werk. Beide zijn gratis op te vragen via de website. Hiermee kunnen de scholen, maar ook stageplekken of (toekomstige) werkgevers, zelf aan de slag en wordt het werken met de website en de app een blijvend onderdeel binnen het lesprogramma.

Bekijk het introductiefilmpje over SociaalOpStap op www.sociaalopstap.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen