Depressie in ontwikkelingslanden bijna net zo dodelijk als malaria

Array

Driekwart van de bevolking in lage inkomenslanden heeft geen toegang tot geestelijke gezondheidszorg. De ziektelast door depressie is er bijna net zo hoog als de ziektelast door malaria. In een land als Afghanistan is er slechts 0,4 psychiater beschikbaar per miljoen inwoners, in Nederland zijn dat er negentig. De werkloosheid in deze landen is vrijwel geheel toe te schrijven aan psychische problemen. De Nederlandse hulporganisatie HealthNet TPO vraagt op 10 oktober, World Mental Health Day, extra aandacht voor het thema in het kader van ontwikkelingssamenwerking.

Wereldwijd krijgt 1 op de 4 mensen te maken met geestelijke problematiek. Van de totale wereldwijde ziektelast wordt veertien procent veroorzaakt door geestelijke problemen, waarvan ruim tachtig procent ondervonden wordt in ontwikkelingslanden.

In ontwikkelingslanden – met name in postconflict gebieden – zijn mensen vaak lange tijd blootgesteld geweest aan geweld en onderdrukking en zijn sociale vangnetten veelal verwoest. Deze trauma’s komen bij de psychische problemen, veroorzaakt door extreme armoede, discriminatie, uitsluiting en alcoholmisbruik, die voor het conflict al bestonden. Na het geweld blijken families uit elkaar gerukt, het onderling vertrouwen is geschaad, en geweld wordt onderdeel van het dagelijks leven. Velen ervaren extreme stress, zijn angstig en verkeren in diepe rouw. Dit collectieve probleem heeft grote negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van een land.

Uit rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat mensen met geestelijke stoornissen één van de meest vergeten groepen is in ontwikkelingslanden. Bovendien hebben de Verenigde Naties vorige week bepaald dat de niet-overdraagbare ziekten hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en chronische longziekten prioriteit moeten krijgen; geestelijke gezondheid blijft daarmee opnieuw achter.

Dit is onacceptabel en inefficient: juist geestelijke gezondheidszorg is eenvoudig uitvoerbaar, zeer goedkoop en effectief. In de meeste ontwikkelingslanden kan al voor twee à drie euro per jaar per hoofd van de bevolking geestelijke zorg verleend worden.

Ieder jaar wordt op 10 oktober de “World Mental Health Day” gehouden. De dag wordt ondersteund door diverse internationale organisaties zoals de WHO. De Nederlandse hulporganisatie HealthNet TPO beijvert zich, naast gewone zorg, voor geestelijke gezondheidszorg in lage inkomenslanden en tracht de noodzaak daarvan in Nederland onder de aandacht te brengen.

bron: ANP Pers Support

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen