Patiëntenorganisaties willen inbreng patiënt in Kwaliteitsinstituut

Array

Op 11 oktober spreekt de Vaste Kamercommissie van VWS met de minister over de totstandkoming van een nationaal Kwaliteitsinstituut voor de zorg.
Het Kwaliteitsinstituut moet een forse impuls geven aan de kwaliteitsverbetering van de gezondheidszorg in Nederland. De NPCF ondersteunt, in afstemming met de CG-raad, Platform VG, LpGGZ en CSO, dat het Nationaal Kwaliteitsinstituut tot stand komt. Voorwaarde is wel dat de inbreng van ervaringskennis van patienten goed verankerd is. Daarover stuurt de NPCF een brief naar de Vaste Kamercommissie van VWS.

Inbreng en borging clientenperspectief
De patientenorganisaties willen dat zorgprofessionals en patienten samen normen opstellen voor zorginkoop van zorgverzekeraars.

Een aantal grote patientenorganisaties dragen met het programma Kwaliteit in Zicht (KIZ) al bij aan een professionele inbreng namens patienten. De financiering van het programma KIZ loopt tot december 2012. De NPCF wil dat dit programma ook doorna door kan gaan, en dat het met bijbehorende financiering ondergebracht wordt bij het kwaliteitsinstituut.

Keuze informatie voor patienten en clienten
Het kwaliteitsinstituut heeft als taak de kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken voor iedereen. De NPCF ziet het verspreiden van keuze- en kwaliteitsinformatie als een kerntaak voor patientenorganisaties omdat zij patienten betrouwbare en onafhankelijke informatie kunnen bieden. De NPCF pleit er dan ook voor om deze rol, met bijbehorende middelen, neer te leggen bij de patientenorganisaties.

Inrichting van het kwaliteitsinstituut
Tot slot pleiten de patientenorganisaties er in de brief voor dat in het vijfkoppige bestuur van het Kwaliteitsinstituut minimaal een iemand zit namens de patient. Alleen dan kan de inbreng van patienten verankerd en optimaal geborgd worden.

bron: Nederlandse Patienten Consumenten Federatie.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen