Nazorgpoli Intensive Care van start

Array

De afdeling Intensive Care van het Jeroen Bosch Ziekenhuis start deze week met een Nazorgpoli. Een opname op de Intensive Care is namelijk zo’n ingrijpende ervaring, dat veel patienten na ontslag last krijgen van lichamelijke, maar vooral ook psychische klachten. Op de Nazorgpoli wordt met de patient besproken of er problemen zijn en welke nazorg er eventueel nodig is.

De patient heeft op de Nazorgpoli een gesprek met een speciaal opgeleide nazorgverpleegkundige. Het betreft in principe een eenmalige afspraak, ongeveer drie maanden na ontslag uit het ziekenhuis. Eventuele vragen en verwerkingsproblemen die leven bij de patient  (die te maken hebben met de opname op de Intensive Care) worden besproken. Als het wenselijk is worden vervolgens andere hulpverleners ingeschakeld, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en/of geestelijk verzorgende.

Patienten op de Intensive Care worden veelal  in slaap gehouden. Zij kunnen zich later vaak weinig meer herinneren van hun opname en allerlei vragen hebben over deze periode. Door de ingrijpende ervaring en onvolledige herinneringen kunnen er problemen ontstaan zoals slaapstoornissen, angst, hallucinaties, onrust, woede en somberheid.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg.

Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen