VMCA uit Almere wint ‘VoorGoedeZorg’

Array

Scholieren gaan koken voor mantelzorgers
De Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA) heeft gisteravond de VGZ innovatiewedstrijd VoorGoedeZorg gewonnen met het project ‘I Cook 4 You’: hierbij koken vmbo-scholieren voor mantelzorgers, als onderdeel van hun opleiding. Zo bieden zij praktische ondersteuning aan de vaak overbelaste mantelzorger.

Als beloning voor dit idee gaat VGZ helpen bij de verdere landelijke ontwikkeling, uitvoering en implementatie van het mantelzorgidee. De finale vond gisteravond plaats in de Fabrique in Utrecht. Jort Kelder presenteerde de wedstrijd, die gebaseerd is op het tv-programma Dragon’s Den.

Scholieren koken voor mantelzorgers
I Cook 4 You is nu een regionale samenwerking tussen VMCA en scholen voor VMBO-onderwijs van de opleidingen Consumptief en Zorg en Welzijn in Almere. Leerlingen verzorgen onder begeleiding van een docent een dagverse maaltijd en brengen deze thuis bij de mantelzorger. De leerlingen krijgen door het persoonlijk contact meer binding met mantelzorgers in hun buurt.

‘Mantelzorgers hebben te maken met verschillende zorgtaken, vaak in combinatie met werk en gezin´, aldus Jos Alders van VMCA. ´De impact van deze combinatie is groot. Het aantal overbelaste mantelzorgers neemt toe en een van de terugkerende dagelijkse taken, het bereiden van een gezonde maaltijd, schiet er vaak bij in.´

Jury
In de wedstrijd stond het thema mantelzorg centraal. Tijdens de finale kregen de vijf genomineerde projecten ieder vijf minuten om hun idee pitchen, waarna het publiek en de jury kritische vragen mochten stellen. De jury, bestaande uit onder meer Cynthia Vogeler van het ministerie van VWS, Jancor de Boer van Mezzo en Conny Helder van Stichting Gezondheidscentrum Eindhoven, koos voor I Cook 4 You vanwege de maatschappelijke relevantie. Martin Bontje, lid van de Raad van Bestuur van VGZ en voorzitter van de jury: ‘De praktische aanpak en de uitnodiging om het project op te schalen, spraken ons daarnaast zeer aan’.

Nationale Zorgbarometer
Uit onderzoek van de Nationale Zorgbarometer blijkt dat Nederlanders mantelzorg een belangrijk element vinden in ons zorgstelsel. Mede daarom stond het thema mantelzorg centraal in de wedstrijd voor VoorGoedeZorg. VGZ gaat daarmee serieus aan de slag en op zoek naar een oplossing voor de wensen op het gebied van mantelzorg. Met VoorGoedeZorg hoopt VGZ er een bijdrage aan te kunnen leveren dat zieken en hulpbehoevenden langer thuis kunnen blijven wonen.

Meer informatie over de wedstrijd VoorGoedeZorg is te vinden op de website:
http://www.vgz.nl/voor-goede-zorg

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen