Depressie verhoogt kans op hartproblemen

Array

Heeft u net een hartinfarct gehad, krijgt u er daarna nog eens depressieve klachten bij. Het overkomt één op de vijf hartinfarctpatienten. Die 20% van de patienten heeft meer dan twee keer zoveel risico op nieuwe hartproblemen dan de overige 80%.

Marij Zuidersma onderzocht voor welke depressieve hartinfarctpatienten die risico’s het hoogst zijn. Vandaag, 12 oktober, promoveert ze aan de Rijksuniversiteit Groningen op haar onderzoek. De Hartstichting heeft het onderzoek mede gesteund.

Nieuwe inzichten
“Depressie bij hartpatienten is een signaal voor een verhoogd risico op een nieuw hartinfarct”, zegt Zuidersma. Helaas blijken depressiebehandelingen vaak niet aan te slaan. De hartklachten nemen helemaal niet af en de depressie vermindert nauwelijks. Zuidersma: “Patienten bij wie een depressiebehandeling niet aanslaat hebben een verhoogd risico op hartproblemen. Dat verhoogde risico zien we ook bij patienten bij wie het aantal depressiesymptomen toeneemt. Een derde risicofactor is depressie die gedomineerd wordt door vermoeidheid.”

Opvallend is wel dat het krijgen van nieuwe hartproblemen ook aanwezig is in infarctpatienten bij wie de diagnose ‘depressie’ niet gesteld kan worden, maar die op vragenlijsten wel aangeven depressie symptomen te hebben en bij patienten met minimale depressieve klachten. Het lijkt er dus op dat het verhoogde risico op nieuwe hartklachten niet alleen te wijten is aan de depressie.

Ontrouw
Zuidersma kwam erachter dat het verhoogde risico voor 33% verklaard kan worden doordat depressieve patienten een ernstiger hartziekte hebben. Een andere verklaring ziet ze in ontrouw aan de therapie: “Depressieve hartinfarctpatienten nemen minder vaak deel aan hartrevalidatie. Vaak leven zij ook ongezonder dan hartinfarctpatienten zonder depressie. Zo hebben ze vaak meer moeite met het stoppen met roken.” Toekomstige studies moeten uitwijzen in hoeverre extra motiveren en begeleiden van deze patienten hierin hun risico op nieuwe hartproblemen zou verlagen.

Bron: Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen