Kennemer Gasthuis sluit uit voorzorg ruimte op intensive care vanwege klebsiella besmetting

Array

Het Kennemer Gasthuis sluit sinds dit weekeinde uit voorzorg een ruimte op de intensive care met 4 bedden. Dit omdat bij zes patienten die in deze ruimte zijn verpleegd een besmetting is vastgesteld met een ESBL resistente Klebsiella bacterie.

Half juli is de bacterie voor de eerste keer bij twee patienten geconstateerd. Ondanks extra hygiene maatregelen zijn er in september opnieuw besmettingen ontstaan. Van 3 patienten is inmiddels bekend dat het om dezelfde Klebsiella-stam gaat. Er is melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De patienten, die besmet zijn met de resistente Klebsiella worden met isolatiemaatregelen verpleegd. Het ziekenhuis onderzoekt op dit moment wat de bron is van de besmetting en of er nog meer patienten zijn die mogelijk een risico hebben gelopen. Het Kennemer Gasthuis benadert de patienten hiertoe deze week. Begin volgende week zijn de uitkomsten van het onderzoek bekend.

Het onderzoek wordt geleid door een intensivist en gebeurt in nauwe samenwerking met de adviseur infectiepreventie en de arts-microbioloog. “We laten niets aan het toeval over. Patientveiligheid staat voorop,” aldus Peter van Barneveld, bestuursvoorzitter.

Klik hier voor meer informatie over ESBL-bacterien.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen