Inspectie dringt aan op opstellen bekwaamheidsnormen cosmetische behandelingen

Array
De inspectie voor de Gezondheidszorg roept het veld op om op zo kort mogelijke termijn bekwaamheidsnormen op te stellen voor artsen die cosmetische behandelingen doen in particuliere klinieken. De inspectie maakt zich zorgen over het nog altijd ontbreken van deze normen, omdat iedere basisarts cosmetische behandelingen zoals een borstvergroting mag doen zonder daarvoor een speciale opleiding te hebben gevolgd. Dit kan leiden tot risico’s voor de patient.De wet BIG staat toe dat ook niet-plastisch chirurgen, mits bekwaam, cosmetische behandelingen mogen doen. Basisartsen zijn echter niet speciaal opgeleid voor dit soort ingrepen en hebben daardoor minder ervaring. De inspectie vindt het nodig dat er specifieke bekwaamheidsnormen komen voor cosmetische behandelingen, zodat duidelijk is wanneer een arts bekwaam is. Dit zorgt ervoor dat de patient geen verhoogd risico loopt als hij door een niet-plastisch chirurg wordt behandeld. Ook heeft de inspectie, die zelf geen normen opstelt, de bekwaamheidsnormen nodig voor haar toezicht.

De inspectie onderzoekt jaarlijks de kwaliteit van particuliere klinieken in Nederland. De kwaliteit van zorg in privéklinieken en zelfstandige behandelcentra is stabiel te noemen. Wel zijn er een  aantal klinieken die risico’s nemen die grenzen aan verantwoorde zorg. In deze klinieken worden patienten geholpen die naar de mening van de inspectie een te complexe gezondheidsproblematiek hebben of kampen met extreem overgewicht. Dit soort risicopatienten is beter af in een ziekenhuis waar de voor hen benodigde faciliteiten aanwezig zijn.

Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat het veld op veel andere terreinen zichtbaar haar verantwoordelijkheid neemt voor de bewaking van de kwaliteit. Zo worden er visitaties gedaan door de betreffende wetenschappelijke verenigingen en wordt regelmatig intercollegiaal overleg gepleegd. Wel is er op  meerdere gebieden nog verdere normontwikkeling nodig. Ongeveer de helft van de in totaal 244 privéklinieken behandelt kinderen. 48 klinieken doen dit minder dan 20 keer per jaar.  De inspectie heeft de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde gevraagd om met normen te komen voor het minimale aantal kinderen dat een kliniek per jaar moet behandelen om verantwoorde zorg te kunnen leveren aan deze groep kwetsbare patienten.

Het aantal particuliere klinieken in Nederland is stabiel. Wel maken steeds meer klinieken onderdeel uit van enkele grote ketens van particuliere klinieken die in het gehele land zorg aanbieden. In deze klinieken worden met name verrichtingen gedaan op het terrein van oogheelkunde, dermatologie, orthopedie en plastische chirurgie.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen