Kwaliteitscertificaat voor veilige zorg dialyselocaties MCA

Array

De drie dialyselocaties van de MCA Gemini Groep zijn gecertificeerd volgens de hoogste HKZ-normering 2009. Het certificaat van de stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (HKZ) bevestigt dat de organisatie in Alkmaar, Den Helder en op Texel dusdanig is ingericht dat dialysepatienten naast goede zorg vooral ook veilige zorg ontvangen.

hogere HKZ-normering 2009
De nieuwste dialyselocatie in het Gemini Ziekenhuis behaalde deze maand haar sectorspecifieke HKZ-certificering. De locatie voldoet hiermee aan de normering zoals gesteld door Lloyds QR en DiaVisie (visitatiecommissie bestaande uit de beroepsgroepen Nederlandse Federatie voor Nefrologie en V&VN Dialyse en Nefrologie). De al langer bestaande dialyselocaties MCA en Texel waren al HKZ-gecertificeerd, maar zijn op verzoek van de MCA Gemini Groep eveneens getoetst op de nieuwste eisen. Met goed gevolg: voor MCA en Texel is de certificering niet alleen verlengd, maar ook omgezet naar de hogere HKZ-normering 2009.

best practice
De HKZ-visitatiecommissie heeft drie best practice punten benoemd waar de dialyselocaties van de MCA Gemini Groep zich landelijk in onderscheiden. Dit zijn het patientenpaspoort, de verpleegplannen en de jaarlijks terugkerende kwaliteitscyclus, in combinatie met een prestatie-indicatorenposter die op de locaties in Den Helder en Alkmaar hangt.

hogere normering
Inzichten in kwaliteit zorgen ervoor dat normeringen worden aangescherpt en bijgesteld. Vanuit de oude normering gelden nog steeds, samengevat: technisch goede zorg, tevreden patienten en het door de organisatie afleggen van verantwoording. Waar dialyselocaties bij de HKZ-normering 2009 bovendien aan moeten voldoen is, dat een dialyselocatie proactief moet kunnen aantonen dat zij dit alles doet in een voor de patient veilige omgeving. En dat zij – naast het verbeteren van wat soms misgaat – zich veel meer richt op het voorkomen van zaken die mis kúnnen gaan. Zo worden vooraf risico’s van bedrijfsvoering en behandeling in beeld gebracht, geanalyseerd en verbeteringen in gang gezet.

HKZ
Het HKZ is een kwaliteitsinstituut dat kwaliteitsnormen opstelt voor een groot aantal branches in Zorg en Welzijn. Om het HKZ-keurmerk te verkrijgen moet het kwaliteitsmanagementsysteem voldoen aan de HKZ-normen, die gebaseerd zijn op de internationaal erkende ISO 9001:2008 normen, aangevuld met branchespecifieke eisen.

MCA is onderdeel van de MCA Gemini Groep met vestigingen in Den Helder, Schagen, Alkmaar en Heerhugowaard.

bron: Medisch Centrum Alkmaar

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen