Ambulante verslavingszorg in actie tegen hoge zorgkosten

Array

GGZ CrisisCare Trubendorffer scheldt eigen bijdrage kwijt
Ambulante verslavingszorginstelling GGZ Trubendorffer scheldt met onmiddellijke ingang de eigen bijdrage kwijt aan alle clienten die vanaf heden binnenkomen in de ambulante behandeling. Clienten zijn hierdoor niet meer afhankelijk van de kostbare ‘deals’ die zorgverzekeraars hebben afgesloten met andere zorginstellingen. Gepaste en kostenefficiente zorg komt hiermee een stap dichterbij.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Dick Trubendorffer, directeur van verslavinszorginstelling Trubendorffer: ‘Voor ons is het onverteerbaar dat de zorgkosten de pan uitrijzen, burgers elk jaar meer premie betalen en de kwaliteit van de zorg achteruit holt. Daarnaast zie je dat de grote zorgverzekeraars kansen laten lopen om zorgkosten aanzienlijk terug te brengen’.

Zorgverzekeraars zitten momenteel in een spagaat. Aan de ene  kant voelen zij zich verantwoordelijk voor de dure klinieken waar zij langlopende contracten mee hebben afgesproken. Terwijl dezelfde zorgverzekeraars aan de andere kant worden gedwongen om de zorgkosten terug te brengen. Kiezen zij voor goedkopere alternatieven dan bestaat het risico dat enkele verslavingsklinieken omvallen. Dick Trubendorffer: ?De consument is echter in 90% van de klinische behandelingen net zo goed af met ambulante zorg, die veelal goedkoper is, met een vergelijkbare behandelingsintensiteit. Gemiddelde ambulante zorg kost ?5.000,-. Bij gemiddelde klinische behandeling stijgen deze kosten naar ?25.000,-.

Eigen bijdrage
Clienten, waarvan de zorgverzekeraar echter geen contract heeft met Trubendorffer, betalen nu 20% eigen bijdrage. Dick Trubendorffer: ‘Dit is voor kwetsbare mensen een hoge drempel, waardoor zij vaak niet de gewenste zorg krijgen, maar worden doorverwezen naar een ?veelal duurdere- klinische zorginstelling. Met het afschaffen van de eigen bijdrage, die wij uit eigen middelen gaan betalen, willen wij een signaal afgeven aan de markt: zorg verbeteren en tegelijkertijd kosten besparen in het belang van de burger is mogelijk. Hiervoor is het wel noodzakelijk om kritisch te kijken naar historisch gegroeide zorgprocessen en naar bewezen alternatieven.’

Over Trubendorffer
Trubendorffer is een instelling voor verslavingszorg en dubbele diagnose dat valt onder GGZ CrisisCare. Trubendorffer is een jonge, innoverende organisatie met  hoge slagingspercentages. De eigentijdse hulpverlening is laagdrempelig en kent geen- of korte wachtlijsten en een ‘no-nonsens’  klimaat waarin hulp wordt geboden die bewezen werkt en waar een goede sfeer voorop staat.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen