Zeven VENI’s voor onderzoekers UMC St Radboud

Array

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft uiteindelijk aan zeven onderzoekers van het UMC St Radboud een persoonsgebonden VENI-subsidie van elk 250 duizend euro gegeven. NWO kent deze subsidies elk jaar toe aan talentvolle gepromoveerde onderzoekers, als belangrijke impuls voor hun wetenschappelijke carrière.

In een eerdere fase werd aan zes UMC-onderzoekers een VENI toegekend. In het meest recente overzicht heeft ook dr. Shahla Abdollahi-Roodsaz van de afdeling Reumatologie een VENI ontvangen. “Met in totaal zeven VENI’s scoort het UMC dit jaar uitermate goed”, zegt Claudia Soede-Huijbregts, die als subsidieadviseur (Valorisatie) nauw betrokken is geweest bij de begeleiding van de aanvragen. Hieronder een kort overzicht van de zeven projecten.
Darmbacterien als oorzaak van reuma
Dr. Shahla Abdollahi-Roodsaz (Reumatologie) gaat het samenspel tussen de darmbacterien, het afweersysteem en reuma bestuderen en analyseren welke bacterien, via welke processen de ziekte veroorzaken.

Miskramen
Dr. Alexander Hoischen (Antropogenetica) gebruikt Next Generation Sequencing, de meest recente, revolutionaire genoomtechniek, om DNA-variaties te vinden die ernstige miskramen veroorzaken. Naast inzicht in het ontstaan van miskramen verwacht hij hiermee cruciale ontwikkelingsgenen op het spoor te komen.

Gestreste bloedcellen
Dr.ir. Joost te Riet (Tumorimmunologie) onderzoekt krachten waaraan witte bloedcellen blootstaan. Het gaat bijvoorbeeld om mechanische stress, veroorzaakt door de bloedstroming. Hij gebruikt voor zijn onderzoek een gecombineerde licht-kracht-microscoop.

COPD
Dr. Eva van Rikxoort (Radiologie) leert computers om afwijkingen te ‘zien’ in vierdimensionale beelden van de longen van COPD-patienten. Dit om te kunnen voorspellen welke behandeling bij de patient het best werkt. COPD is een ernstige, chronische longziekte.

Zouttransport in/uit de nier
Dr. Pedro San-Cristobal (Fysiologie) onderzoekt hoe de nieren betrokken zijn bij het regelen van de bloeddruk. Hij richt zich op de rol van een recent ontdekt transportkanaal voor zout in de nieren. De onderzoeksresultaten kunnen een bijdrage leveren aan de behandeling van hoge bloeddruk.

Koortseiwit
Dr. Frank van de Veerdonk (Algemeen Interne Geneeskunde) besteedt de VENI aan onderzoek naar interleukine-1. Decennia geleden werd al ontdekt dat dit eiwit koorts veroorzaakt. Later bleek interleukine-1 te bestaan uit een complete familie van verwante eiwitten. Van der Veerdonk hoopt te ontrafelen hoe belangrijk de diverse familieleden zijn in de afweer tegen infecties.

Neurologische aandoening
Dr. Jasper Visser (Neurologie) krijgt de VENI voor verder onderzoek naar de ziekte van Lesch-Nyhan, een neurologische aandoening. Bij deze ziekte leidt één enkele genafwijking tot allerlei bewegingsstoornissen en afwijkend gedrag. Visser onderzoekt hoe deze genafwijking de ontwikkeling van bepaalde hersengebieden verstoort.

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen