Bijna één op vier artsen niet-geconventioneerd: zij bepalen zelf ereloon

Array

Nieuw-Vlaamse Alliantie
Bijna 23 procent van de artsen in Belgie was in 2009 niet-geconventioneerd en bepaalde dus vrij zijn ereloon. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Reinilde Van Moer opvroeg bij minister van Sociale Zaken Onkelinx. “De cijfers maken duidelijk dat de tariefzekerheid voor de patient minder groot is dan de minister ons wil doen geloven,” zegt Van Moer.

Van de 34.255 artsen weigerden in 2009 7.827 de conventie te ondertekenen. Hierbij vallen regionale verschillen op. Brussel steekt er sterk bovenuit, met 30 procent niet-geconventioneerde artsen.

“De grote tariefzekerheid die de minister ons voorhoudt, is dus helemaal niet zo groot. Het feit dat de 23 procent niet-geconventioneerde artsen slechts 17 procent van de medische prestaties levert, doet hier niets aan af. Het gaat hier meestal om specialisten, zoals blijkt uit de cijfers. Specialisten voeren op korte tijd veel technische prestaties uit, zoals scans en tests. Dat wordt dan gerekend als individuele prestaties”, verduidelijkt Van Moer. Een huisarts levert minder technische prestaties, maar besteedt wel veel tijd aan de patient.

De N-VA hoopt nu op een evenwichtig akkoord in de Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen dit najaar. Dit kan het percentage geconventioneerde artsen optrekken en de bevolking een grotere tariefzekerheid garanderen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen