NPCF: Patient kan helpen bij voorkomen van fouten

Array

Nederlandse Patienten Consumenten Federatie
Zorgverleners moeten uiterlijk in 2013 de uitwisseling van medische gegevens van patienten verbeteren. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport `Staat van de Gezondheidszorg 2011′. Als zorgverleners dat niet doen krijgen ze een uitwisselingssysteem opgelegd.

`Patient kind van de rekening’
Dossiers met medische gegevens van patienten zijn vaak niet actueel, niet compleet en bevatten lang niet altijd de informatie die voor zorgverleners relevant is. De uitwisseling van medische gegevens tussen zorginstellingen is een groot knelpunt. De IGZ stelt ook vast dat ICT de knelpunten niet automatisch oplost. In een reactie zegt NPCF-directeur Wilna Wind: “Opnieuw wordt aangetoond dat de patient het kind van de rekening is van gebrekkige informatie-uitwisseling.” Alleen al door verkeerd medicijngebruik worden jaarlijks 16.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Een belangrijke oorzaak is gebrekkige informatie-uitwisseling tussen zorgverleners.

Concrete maatregelen
De NPCF is blij dat de IGZ een aantal concrete maatregelen voorstelt. Zo zegt de inspectie dat zorgverleners veertien maanden de tijd hebben om zelf regels op te stellen voor een veilige uitwisseling van informatie over patienten. Er moet een standaard komen voor gebruikte terminologie, zodat zorginstellingen en disciplines dezelfde taal spreken in (elektronische) dossiers. En de IGZ wil dat er ̩̩n dossier per patient komt dat alle betrokken professionals Рna toestemming van de patient Рgebruiken.

Patient kan bijdragen
“Elektronische inzage van patienten in hun dossiers staat hoop op onze verlanglijst,” zegt Wilna Wind van de NPCF. Patienten worden nog altijd onvoldoende in staat gesteld om hun dossier in te zien en betrokken te zijn bij de eigen zorg. Terwijl de patient wezenlijk kan bijdragen aan het voorkomen van medische fouten. NPCF-directeur Wilna Wind. “De patient of de mantelzorger weet welke medicatie hij gebruikt en in welke dosis, welke hij niet gebruikt, de patient heeft deskundigheid, en hij is de enige die het hele zorgproces doorloopt. De patient is in die zin de verbindende schakel. Daar moeten zorgverleners meer gebruik van maken en daar moet ook de patient zich beter bewust van zijn.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen