`Brein in Beeld’ wint Labyrint Publieksprijs

Array

Team `Brein in Beeld’ van de Universiteit Maastricht heeft woensdag 26 oktober 2011 in de finale van de Academische Jaarprijs 2011 de Labyrint Publieksprijs gewonnen. Het team sleept daarmee een reportage in een televisie-uitzending van Labyrint in de wacht. Van de bijna 3000 uitgebrachte stemmen ging 39% naar het Maastrichtse team.

Antibiotica Gezocht
De afgelopen weken kon op de website van Labyrint gestemd worden op de drie finalisten van de Academische Jaarprijs 2011, waar de publieksprijs – uitgereikt door Labyrintpresentator Eric Arends – onderdeel van uitmaakt. De Academische Jaarprijs zelf, bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek, ging naar het Leidse team `Antibiotica Gezocht’.

Brein in Beeld
De teamleden van `Brein in Beeld’, onder leiding van promovendi Michelle Moerel, Job van den Hurk en Tom de Graaf, bedachten een interactief platform – bestaande uit meerdere onderdelen – waarmee kennis over hersenen en hersenonderzoek toegankelijk wordt gemaakt voor het brede publiek. Zo stelden zij een applicatie voor waarmee je een camera van bijvoorbeeld een smartphone op iemands hoofd kunt richten. In het scherm verschijnt dat hoofd met daaroverheen een driedimensionale projectie van het brein. Bij het uitvoeren van alledaagse handelingen, zoals een arm optillen, wordt in het brein op het scherm zichtbaar welke hersengebieden hierbij betrokken zijn. Hiernaast maakten de `Brain-Game’ – waarin gebruikers via allerlei mini-games een klein breintje `opvoeden’ – en een interactieve website deel uit van hun voorgestelde platform.

Twaalf genomineerden De drie teams, die in mei van dit jaar uit twaalf genomineerden werden geselecteerd, presenteerden tijdens de finaleavond in de Stadsgehoorzaal Leiden hun projectvoorstellen aan de jury, die onder leiding stond van Paul Schnabel (directeur Sociaal Cultureel Planbureau). De teams lichtten hun plannen toe ten overstaan van publiek en beantwoordden vragen van de jury.

bron: Academisch Ziekenhuis Maastricht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen