Campagne Kinderombudsman van start

Array

Dit is een origineel bericht van De Kinderombudsman

Op 1 november start de campagne van De Kinderombudsman om de rechten van kinderen in Nederland onder de aandacht te brengen. De campagne is gericht op jongeren. In de campagne staan de verhalen van Sander, Dave, Maria en Anna centraal.

Ze spelen de hoofdrol in de filmpjes die te zien zijn op www.dekinderombudsman.nl en YouTube.
Maria, Anna, Dave en Sander hebben te maken met schendingen van hun kinderrechten. De kinderen zijn op de rug gefilmd om herkenning te voorkomen.

Het verhaal van de slachtoffers wordt verteld door henzelf, maar ook door degene die luisteren en het verhaal mede een stem geven. Van het slachtoffer horen we het verhaal op indringende wijze in fluistervorm. Zij vertellen het door aan verschillende kinderen. Deze zijn de stem van het slachtoffer en spreken de zinnen hardop uit naar de kijker toe. Het gefluister staat voor de anonimiteit en het niet hebben van een ‘stem’. De posters in de abri’s zijn samengesteld uit foto’s van allemaal verschillende kinderen, dit om de anonimiteit van Maria, Sander, Dave en Anna te garanderen.

Sander
Een scheiding kan een harde strijd zijn tussen ouders die elkaar niet meer kunnen luchten of zien. Kinderen zijn dan vaak de dupe en komen klem te zitten tussen de ruziende ouders. Hun stem wordt niet gehoord. Dat moet en kan beter, vindt de Kinderombudsman. Daar hebben kinderen recht op. Om te zorgen dat de belangen van het kind in zo’n situatie beter worden behartigd, kan een kind bijvoorbeeld een bijzondere curator toegewezen krijgen. Dat is iemand die de rechter benoemt om op komen voor kinderen als er sprake is van conflicten. Als Sander zo’n bijzonder curator had gehad dan was er waarschijnlijk beter rekening gehouden met zijn wens om bij zijn vader te wonen. Het kind moet gehoord worden.

Dave
Dave is homo en wil daarvoor uit kunnen komen.
Nederland staat bekend als een progressief en tolerant land. Toch zijn er steeds meer signalen dat het pesten van homoseksuelen vaak voorkomt. Dave kan daarover meepraten. Hij werd jarenlang gepest, geslagen en geschopt door zijn schoolgenoten omdat hij homo is.
Ieder kind heeft het recht om te zijn wie hij is. De Kinderombudsman vindt dat alle kinderen moeten worden beschermd tegen discriminatie.

Maria
De 16-jarige Armeense Maria woont al 8 jaar in Nederland. Ze gaat hier naar school, heeft hier haar vriendinnen en heeft hier haar leven. Ze voelt zich helemaal Nederlands en identificeert zich met Nederland. Kortom: Maria is in Nederland geworteld.
In de asielprocedures is weinig plaats voor de belangen van kinderen zoals Maria. Er wordt vooral gekeken naar de positie van haar ouders bij de vraag of ze mogen blijven of niet. Het feit dat een kind zoals Maria al jaren in Nederland verblijft – en hier soms zelfs is geboren – en dus niet beter weet dan dat Nederland zijn of haar thuis is, is geen reden om een verblijfsvergunning te geven.
De Kinderombudsman vindt dat er in de asielprocedure meer rekening gehouden moet worden met de zelfstandige positie van kinderen en gekeken moet worden wat in hun belang is. Het kind moet gezien worden

Anna
Anna wil terug naar school. Omdat ze lastig is en diabetes heeft werd Anna gepest. Op verschillende scholen is ze weggestuurd. Nu zit ze al maanden thuis, geen school neemt haar meer aan.
Ieder kind heeft recht op onderwijs. Daarom vindt de Kinderombudsman dat meisjes zoals Anna niet thuis horen te zitten. De Kinderombudsman kan er niet zelf voor zorgen dat er voor ieder kind een geschikte school wordt gevonden. Wel wil hij met betrokken organisaties praten over dit probleem. Wanneer komt er een oplossing voor thuiszittende kinderen zoals Anna?

Met de campagne wil de Kinderombudsman de bewustwording over de rechten van kinderen die in Nederland wonen vergroten.
De filmpjes kunnen op de site van de Kinderombudsman worden bekeken, ook op YouTube zijn ze te zien. De filmpjes kunnen worden gedeeld op Facebook en Hyves.

De Kinderombudsman
Vanaf 1 april is de Kinderombudsman hét adres voor kinderrechten in Nederland. Die rechten zijn in 1989 vastgelegd door de Verenigde Naties. Ieder kind heeft bijvoorbeeld recht op onderwijs en zo goed mogelijke gezondheidszorg. Nederland is het 34e Europese land met een Kinderombudsman.

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen