Foto-expositie Leven en dood in een hospice

Array

Academisch ziekenhuis Maastricht
In het onlangs verschenen boek ‘Momentopnamen’ schetsen auteur Paul Peijnenburg (Melick) en fotograaf Bert Janssen (Maastricht) een indringend beeld van de dagelijkse gang van zaken in een hospice. Hun materiaal leidde tot een gelijknamige fototentoonstelling. Deze expositie is vanaf donderdag 3 tot en met 30 november tijdens kantooruren te bezichtigen op niveau 4 van het Maastricht Universitair Centrum+ / azM in Maastricht te zien.

In 2008 begeleidde Paul Peijnenburg een uitbehandelde vriend in de slotfase van diens leven. De laatste dagen brachten zij samen door in De Ark, de palliatieve afdeling van verpleeghuis Camillus te Roermond. Geroerd door wat hij meemaakte, besloot Peijnenburg terug te keren en de laatste maand van 2010 mee te draaien als vrijwilliger in de hospice. Fotograaf Bert Janssen liep mee en maakte foto’s.

Momentopnamen
Hun samenwerking resulteerde in het boek Momentopnamen en een foto-expositie onder dezelfde titel. Boek en tentoonstelling vertellen over mensen die sterven en mensen die hen bijstaan. Een verhaal over getelde dagen, met alle akelige en prachtige details van dien. Met humor en mededogen schetst het boek een eerlijk beeld van de gang van zaken in een huis waar het minder draait om de onvermijdelijke dood dan om de levensvolle dagen die hieraan vooraf gaan.

Expositie
Bert Janssen selecteerde negentien van de 76 foto’s uit het boek voor de expositie Momentopnamen. Aan die negentien panelen werd een twintigste toegevoegd: de zaaltekst Lof der sterfelijkheid, geschreven door Peter Hamerslag, die ook het voorwoord van het boek verzorgde. De foto-expositie Momentopnamen wordt donderdag 3 november a.s. om 16.30 uur geopend door Lou Brans Brabant, lid van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+ / azM, en is de rest van de maand tijdens kantooruren te bezichtigen op het terras op niveau 4 van het azM.

Het boek Momentenopnamen van Paul Peijnenburg en Bert Janssen is verkrijgbaar in de boekhandel of via www.momentopnamen.com (Uitgave: Derix*Hamerslag, 184 bladzijden, 76 foto’s, ISBN/EAN – 978-94-91188-00-8).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen