Vijwillige hulpverleners hebben een naam

Array

Mart Smeets zal komende dinsdag 1 november in Den Haag aandacht vragen voor de professionele medische hulpverleners die bij sportwedstrijden noodhulp verzorgen. “Weet u eigenlijk wie die mensen in die witte shirtjes zijn?”, zal Smeets aan Tweede Kamerleden vragen. In een petitie vraagt hij dinsdag aan de parlementariers om de hulpverleners uit de anonimiteit te halen. “Iedereen denkt: die medische hulp zal wel geregeld zijn, nee dus”, aldus de sportjournalist die het belang van directe medische hulpverlening op de sportplek zal aantonen met voorbeelden als de valpartijen van Alexander Vinokourov en Johnny Hoogerland in de Tour de France.
In Nederland is de Stichting Service Médical als vrijwilligersorganisatie actief. De officieel als Zorginstelling gekwalificeerde rijdende dienst verzorgt de medische hulpverlening bij 200 wedstrijden op Nederlands grondgebied. Met tien ambulances treden 175 vrijwilligers jaarlijks naar voren. “Haast elke werkdag één wedstrijd”, aldus algemeen-coördinator arts Jos Benders. De vrijwilligers zijn BIG-geregistreerd wat betekent dat zij staan ingeschreven in het medische beroepenregister. Het gaat om medisch gediplomeerden als artsen, specialisten, verpleegkundigen, ambulancebroeders en fysiotherapeuten.
Het appèl op de overheid is ondersteunend aan de huidige subsidierelatie met het Ministerie van VWS. Zonder actief beleid zal de subsidie per 1-1-2013 komen te vervallen. De stichting verleent haar medische zorg (op hoog niveau) geheel gratis, sportlieden krijgen geen rekening voor de inzet. De organisator van een evenement wordt een bescheiden Eigen Bijdrage gevraagd.
“Onze medische dienstverlening kan nu eenmaal niet zonder inbreng van de collectiviteit. Noodhulp kan je niet louter sponsoren. Daarbij geldt dat als de overheid blijft meedoen, commerciele partners eerder bereid zijn in te stappen. Samen sterk”, aldus Benders.
Mart Smeets zal de petitie, in aanwezigheid van een schare vrijwilligers, indienen op dinsdag 1 november, in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw, tijdstip: 13.30- 13.45 uur stipt.
Service Médical is naast een Goede Doelen organisatie met CBF-keurmerk, een Algemene Nut Beogende instelling (ANBI). Het team beschikt over het ISO-keurmerk van kwaliteitsbeoordelaar KIWA. Meer informatie op www.servicemedical.eu
Voor vragen over dit persbericht: Jos Benders, 0654672436

B

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen